2021. Június 15. kedd
Ugyan a súlyfelesleg a felnőtt kori cukorbetegség egyik rizikótényezője, a betegség vékonyaknál is kialakulhat, aminek rizikójára kutatók szerint következtetni lehet a haskörfogat méretéből.

Jelenleg a cukorbetegség kockázatát a testtömeg-indexből (BMI) állapítják meg. Az irányelvek azt javasolják, hogy csak akkor ajánlott megmérni a has körfogatát, ha a testtömeg-index (BMI) meghaladja a 25 pontot.

cukorbetegség, haskörfogat

Silke Feller, a német Táplálkozási Kutatási Intézet munkatársa és kollégái arra a következtetésre jutottak, hogy vannak olyanok, akik BMI-je bár ennél alacsonyabb, a nagy haskörfogat miatt mégis ugyanakkora a cukorbetegség kialakulásának esélye, mint a túlsúlyos, azonban kisebb haskörfogatú férfiaknál és nőknél.

A kifejezetten sovány ember teste is rengeteg zsírt tartalmazhat, azonban ez a szervek között helyezkedik el. A cukorbetegség kialakulására jelentősebb hatással vannak ezek a zsigeri zsírszövetek vannak, amelyek mennyiségét a vékonyaknál pontosabban meg lehet ítélni a haskörfogat alapján. A túlsúlyosaknál a hasi zsírt többnyire a bőr alatti, veszélytelenebb zsírréteg teszi ki – olvasható a Deutsches Ärzteblatt International című folyóiratban.


Forrás: Medipress
2010. 07. 29.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés