
A Bristol és a Bangor Egyetem kutatói sovány és elhízott embereket kértek meg arra, hogy osztályozzák, mennyire érzik és élvezik az édes és sós ízeket. Kiderült, hogy a túlsúlyosak kevésbé érezték édesnek ugyanazokat az italokat, mint a vékonyak, illetve a vizsgálatok azt is kimutatták, hogy a kövérebb emberek jobban vágytak az édes ételekre.

A vizsgálatok során azt is megállapították, hogy ha nem elhízottak rendszeresen – a kísérletben négy héten át naponta kétszer – isznak cukrozott italt, ízlelő érzékük tompulni, az édes ízek iránti vágyuk viszont nőni fog, főleg azoké, akik amúgy addig nem voltak édesszájúak.
A vizsgálatot irányító Dr. Hans-Peter Kubis, a Bangor Egyetem Sport, Egészség- és Testmozgástudomány Tanszékének munkatársa így nyilatkozott: „A kutatásból kiderült, hogy már egész kevés édes táplálék is elég ahhoz, hogy megváltoztassa valakinek az ízérzékelését. Fel kell készülni egy nagymértékű egészségügyi katasztrófára, hiszen szaporodnak az elhízott és a kettestípusú cukorbetegséggel küzdő emberek.”
Dr. Lucy Donaldson, a Bristol Egyetem Pszichológia és Gyógyszertani Tanszékének munkatársa hozzátette: „Azt eddig is tudtuk, hogy bizonyos körülmények között változik az egyének ízérzékelése, de, hogy mindezt már néhány pohár édes itallal el lehet érni, az igazán meglepett minket.”
Kubis véleménye szerint az lenne a megoldás, ha megadóztatnák a cukros ételeket, és a befolyt összeget az egészségügyre fordítanák.