2024. Július 25. csütörtök
Belga tudósok szerint az, hogy mennyi idős egy anya a szülése idején, befolyással lehet arra, hogy a fia szervezete felnőttkorban milyen mértékben lesz képes a cukrot feldolgozni. A szakemberek úgy vélik, a 25 évesnél fiatalabb, vagy 34 évesnél idősebb anyáktól született fiúk később nagyobb arányban lesznek kettestípusú cukorbetegek.

A kutatást vezető dr. Charlotte Verroken, a Ghent Egyetemi Kórház endokrinológiai osztályának munkatársa kollégáival közel 700 25 és 45 év közötti férfit kísért figyelemmel, akiket az édesanyák 15 és 48 éves koruk között szültek. Valamennyi férfi koleszterin-, vércukor- és inzulinszintjét megmérték, és megállapították, hogy a legjobb eredményt azok produkálták, akiket az anyjuk 30 és 34 éves kora között szült, míg a legrosszabbat azok, akiket még 25 éves kora előtt.

A kutatás során az is kiderült, hogy minél idősebb egy anya a szülése idején, annál nehezebb gyermeket hoz világra, aminek szintén köze lehet a gyermek anyagcseréjéhez. A szakemberek minderről az Endokrin Társaság San Diegoban megrendezésre kerülő konferenciáján készülnek a nyilvánosság előtt is részletes beszámolni.


Forrás: Medipress
2015. 03. 14.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés