A brit Kew Gardens szakértői által végzett kutatásból az derült ki, hogy a házilag termesztett paradicsom édesebb és tápanyagokban gazdagabb, mint a nagyüzemben termesztett paradicsomok. A természetes cukrok, antioxidánsok és a tápanyagokban gazdag vegyületek, az úgynevezett fenolok koncentrációja a konyhakertből származó paradicsomban a legmagasabb.
Monique Simmonds professzor, a Kew Gardens tudományos igazgató-helyettese szerint a nagyüzemben termesztett paradicsomok esetében gyakran inkább a kinézeten, mint a minőségen van a hangsúly, növényvédőszerekkel kezelik, korán szüretelik le, és mesterségesen érlelik a hosszabb eltarthatóság érdekében. Mindezek viszont negatívan hathatnak az ízére és a tápanyagtartalmára. „A nagyáruházak gyakran bizonyos méretű paradicsomokat keresnek, mert a vásárlók csak így vásárolják meg” – állítja Simmonds. „A konyhakerti paradicsomok egy része kisebb méretű, nem egyen méretben teremnek, ezért a szupermarketek nehezen tudják eladni ezeket. A lényeg az emberek hozzáállásának megváltoztatása lenne. Az emberek általában nem bánják, ha a saját kertjükben termelt zöldség nem szép vagy tökéletesen gömbölyű, de vajon megvennék ugyanezt a boltban is?”