2021. Május 15. szombat
Japán kórházakban már folyik annak a találmánynak a klinikai vizsgálata, mely lehetővé teszi, hogy a koponyacsont sérüléseit olyan méretre készült speciális implantátumokkal pótolják, amelyeket a szervezet sem lök ki.

Amennyiben a vizsgálat sikeres lesz, a japán módszer teret nyit ahhoz, hogy akár néhány órával egy baleset után pótolni lehessen a sérült csontokat, mégpedig a páciens eredeti csontjainak megfelelő implantátummal. A sérült csontokat jelenleg általában valódi csont átültetésével vagy kerámiapótlással helyettesítik.

csont, implantátum, csontpótlás

A japán implantátumok kalcium-foszfát porból készülnek, abból az anyagból, amely a valódi csontokat is alkotja, így azok nem lökődnek ki, és néhány év alatt tökéletesen beépülnek a beteg csontozatába. Elkészítésük során a páciens CT-felvételei alapján milliméteres pontossággal tudják újramodellezni az olyan bonyolult formákat is, mint az állkapocs, az arc és a koponya más részei. A pótlások jelenleg csak a koponyában használhatóak, mivel nagyobb súlyt nem képesek elbírni, amire például a sípcsont esetében szükség lenne.

A kerámiából készült implantátumok törékenyek, ezért a sebészeknek a befogadó csontot kell levésniük, ahelyett, hogy az implantátumokat alakítanák úgy, hogy illeszkedjenek – mondta el Tsuyoshi Takato, a Tokiói Egyetem Orvosi Karának ortopéd sebész professzora. A pótlást gyakran a beteg saját – főként a csípőcsontból nyert – csontszöveteivel oldják meg, ezek közel fele azonban veszendőbe megy, amikor pontosan illeszkedő implantátumot készítenek belőle. Ezért fontos, hogy az új találmány esetében nem kell csontszövetet eltávolítani a betegből.

Az implantátumokat a tintasugaras nyomtatók működési elvéhez hasonló technológiával készítik el több rétegben felhordott kalcium-foszfát porból és egy főként desztillált vizet tartalmazó sűrítő folyadékból. Az elkészült pótcsontba fúrt lyukak lehetővé teszik, hogy az erek és szövetek átszőhessék és így segítsék a csont regenerációját. Az új csontpótlási lehetőség a remények szerint három éven belül lesz elérhető a betegek számára.


Forrás: Medipress
2008. 11. 27.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés