2024. Július 14. vasárnap
A nők körében szép számmal akadnak olyanok, akik vagy a szülés idő előtti megindítását, vagy a terhesség vége előtti császármetszés elvégzését kérik orvosuktól, pedig a szakemberek szerint a gyerekek fejlődése nagy veszélynek van kitéve, ha akár csak pár héttel is a terminus előtt születnek.

A terhesség 37. és 41. hete között lezajlott szülés számít normálisnak, ám a legújabb kutatások szerint, a 39-41. héten született babák a fejlődés szempontjából jobb helyzetben vannak, mint a 37-38. héten születettek. Ha tehát a terhességgel egyébként minden rendben, érdemes elkerülni, hogy a választott császármetszésre a teljes terminus lejárta előtt kerüljön sor. Dr. Betsy Lozoff, a Michigan Egyetem gyerekgyógyász professzora munkatársaival 1562 csecsemőt vizsgált meg egyéves korukban, és visszamenőleg utánanéztek annak is, ki hány hétre született. Valamennyi gyermek Chilében és még a normális terminuson belül jött világra, átlagos születési súlyuk 3 kg körül volt. A szakemberek ugyanakkor megállapították, hogy minden egyes hét, amennyivel a gyermek többet töltött az anyaméhben, javított az illető mentális és pszichomotoros fejlettségén, nemtől, születési súlytól és családi háttértől függetlenül.

 

A Pediatrics című lapban megjelent tanulmány szerzői azért is tartották fontosnak kimutatni, mennyit számít az agy fejlődése szempontjából, hogy kellő ideig tartózkodik-e méhen belül a magzat, mert az utóbbi időben már a világra jövetelek 40 százalékát tették ki a korábban megindított, illetve a császármetszéssel levezetett szülések. Az Egyesült Államok Betegségellenőrzési és Megelőzési Központjának (CDC) adatai szerint pedig 2007-ben az Egyesült Államokban a császármetszések aránya már 32 százalék volt. Dr. Magaly Diaz-Barbosa, a Miami Gyerekkórház neonatológusa abban bízik, hogy az új vizsgálati eredmények mind az orvosokat, mind a leendő anyákat meggyőzik arról, hogy az utolsó néhány hét is nagyon sokat számít egy újszülött fejlődése szempontjából, ezért hacsak nincs valamilyen orvosi ok, legalább a 39. hetet érdemes mindenképpen kivárni.


Forrás: Medipress
2013. 04. 23.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés