2024. Július 21. vasárnap
Kutatók feltárták, hogy a C-vitamin hiánya károsíthatja az újszülöttek mentális fejlődését, ami összefüggésben lehet a később jelentkező tanulási zavarokkal.

A Koppenhágai Egyetem Élettudományi Karának kutatói tengerimalacokon végzett kísérleteiből kiderült, hogy a vitamin hiánya miatt a memória működésében fontos szerepet játszó hippokampusz sejtjeinek száma 30 százalékkal csökken, és jelentősen romlik a térbeli memória.

C-vitamin-hiány, tanulási zavarok

A tengerimalacok az emberhez hasonlóan nem képesek saját maguk előállítani a C-vitamint, így feltételezhető, hogy a terhesség és szoptatás során fellépő hiány az embernél károsíthatja magzatok és az újszülöttek fejlődését.

A C-vitamin nagyon fontos az agyműködés szempontjából, azonban a világ számos országában, köztük Brazíliában és Mexikóban a terhes nők 30-40 százaléka szenved C-vitamin hiányban.

„Lehetséges, hogy a gyermekeknél azért alakulnak ki tanulási zavarok, mert életük kezdetén nem jutottak elegendő C-vitaminhoz – magyarázta Jens Lykkesfeldt vezető kutató. Pedig olyan egyszerű lenne a megelőzés a vitaminkészítmények segítségével.”

A kutatók jelenleg azt vizsgálják, tengerimalacok esetében milyen korán jelentkezik az embrionális fejlődésre kifejtett hatás, illetve hogy az visszafordítható-e születés után.


Forrás: Medipress

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés