2024. Július 25. csütörtök
A depresszió a legjelentősebb és leggyakoribb pszichiátriai betegség, amely kezelhető, hangzott el a European Alliance Against Depression (EAAD) szervezésében tartott projektzáró konferencián hétfőn Brüsszelben.
A közleményben azt írták: a depresszió a lakosság 6-8 százalékát érinti, 10 évvel csökkenti a várható élettartamot és az öngyilkosságok felét okozhatja. Brüsszeli konferencia zárult a depresszió kezelésér
A depresszió és az öngyilkosság megelőzésére fókuszáló nemzetközi szervezet, az EAAD nemzetközileg elismert, 18 országban megvalósított, bizonyítottan hatékony közösségi alapú beavatkozása jelentősen csökkenti a depresszió terheit és az öngyilkosságok számát - olvasható a dokumentumban.
A brüsszeli záróesemény célja az volt, hogy a résztvevők megosszák tapasztalataikat a megelőzésről, továbbá megvitassák a mentális egészség legjobb gyakorlati modelljeinek alkalmazási lehetőségeit. A depresszió és az öngyilkosság megelőzése túlmutat az egészségügyi ellátás határain - hangsúlyozták.
A Végeken Egészséglélektani Alapítvány 2004 óta vesz részt az EAAD munkájában.
Idézték a közleményben az alapítvány vezetőjét, Székely Andrást, aki arról beszélt, hogy az EAAD az emberekkel foglalkozó minden szakmában hasznos lehet. A depresszió bárkit érinthet, és mihamarabbi felismerése és kezelése nagy szenvedéseket és elhúzódó, komoly károkat okozó időszakokat előzhet meg - mondta.
A depresszió kezelhető, Magyarország minél több régiójába eljutva szeretnék a több mint 800 000 érintett ember és környezetének életét segíteni - áll az alapítvány közleményében.
Forrás: MíTI
2024. 03. 05.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés