2021. Szeptember 18. szombat
Egy új dán kutatás szerint a depresszióban és pszichológiai disztresszben szenvedő emberek általában a gyulladásos megbetegedések egyik jelzője, a C-reaktív protein (CRP) magasabb szintjével rendelkeznek.

A CRP-t egyébként korábban már a szívbetegség fokozott kockázatával is összefüggésbe hozták. A kutatást vezető Dr. Borge Gronne Nordestgaard, a Koppenhágai Egyetemi Kórház kutatója elmondta, hogy a magasabb CRP szinttel rendelkező személyekre a depresszió két-háromszor magasabb kockázata leselkedik. Azt azonban egyelőre nem lehet tudni, hogy a magasabb CRP szint okozza a depressziót, vagy ez csupán a depresszió egyik jele. Még azt sem lehet megállapítani, vajon a CRP szint csökkentésével enyhíteni lehet-e a depressziót.

Az Archives of General Psychiatry internetes kiadásában megjelent kutatás szerint a megnövekedett CRP szint az egészségtelen életmódot élő emberekhez társítható, például az elhízott vagy krónikus betegségekben szenvedő emberekhez, de az eredmények akkor is érvényesek maradtak, amikor a kutatók számításba vették ezeket a tényezőket.

A kutatás során több mint 73 ezer felnőtt adatait vizsgálták. Különösen az önbevallásos antidepresszáns-használatot, az antidepresszáns recepteket és a depresszió következtében szükséges kórházi kezeléseket figyelték. Az eredmények alapján kiderült, hogy az antidepresszánsokat szedő emberek között a magas CRP szint valószínűsége közel háromszor magasabb volt, mint azokban, akik nem szedtek ilyen gyógyszert. Ráadásul a magasabb CRP szint a depresszió miatti kórházi kezelés kockázatának több mint kétszer magasabb szintjével állt összefüggésben.

Korábbi kutatások már kimutatták, hogy az alacsony szintű szisztémás gyulladás hozzájárulhat a depresszió kialakulásához. Nordestgaard úgy véli, hogy bár a gyulladásos megbetegedés nem feltétlenül jár tünetekkel, előfordulhat, hogy hosszabb távon depresszióhoz vezethet.Dr. Bryan Bruno, a New York-i Lenox Hill Kórház pszichiátere szerint a kutatás nem bizonyít ugyan ok-okozati összefüggést a CRP szint és a depresszió között, mégis arra emlékeztet bennünket, hogy valóban van biológiai alapja a depressziónak, és a depresszió tényleg az agy betegsége.


Forrás: Medipress

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés