2021. Április 16. péntek
Minden ember teljesítőképessége attól függ, mennyire van összhangban saját belső órájával. Aki képes belső ritmusa szerint élni, jobban alszik, egészségesebb, hatékonyabban képes dolgozni és szabadidejét is jobban ki tudja használni – derül ki egy öt évig tartó német kutatási projektből.

Az eredményekből a kutatók arra következtettek, hogy az emberek egyéni kronobiológiáját, azaz genetikai hajlamukat a pacsirta- vagy a bagolytípus megtestesítésére – fokozottan hasznosíthatnák azon vállalatok, amelyek több műszakos beosztás szerint foglalkoztatják alkalmazottaikat.

belső óra, teljesítmény

A korai típus a reggeli műszakban jobban teljesít, és eredményeivel is elégedettebb – vázolta fel a kutatás egyik résztvevője, Joachim Hermsdörfer müncheni neuropszichológus a Die Welt című német lap internetes kiadása szerint.

A munkaidő és a belső óra szinkronizálásából nem csak a több műszakban dolgozók profitálhatnak. A nyelvtanulás és beszédterápia sikerének szempontjából is fontos lehet a napszak megválasztása, ugyanis a beszéd feldolgozása is jelentősen ingadozik a napi ritmus szerint – mutatott rá a berlini Humboldt Egyetem nyelvésze, Kathrin Pusch.

Minden élőlényben ketyeg egy, elsősorban a fény után igazodó belső óra, kialakítva a belső időt, amelyhez a szervezetben lejátszódó összes folyamat igazodik. Az agy egy gombostűfej-nagyságú területe felel az alvás-ébrenlét és a nappal-éjszaka ritmusának összehangolásáért.


Forrás: MTI
2010. 06. 21.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés