2024. Július 13. szombat
A gázok és a felfúvódás sok ember számára jelent kellemetlenséget, hátterében vagy a gyomorba szorult levegő, vagy valamilyen bélbaktérium, de akár nőgyógyászati ok is állhat.

Dr. Anton Emmanuel, a londoni Egyetemi Kórház gasztroenterológusa arra hívta fel a figyelmet, hogy nőknél akár valamilyen nőgyógyászati probléma is okozhatja mindezt, így esetükben különösen fontos, hogy ilyen probléma esetében szakemberrel konzultáljanak. Az alábbiakban azokat a fő okokat vesszük számba, amik előidézhetik a puffadást és a gázképződést, így ezek elkerülésével talán megúszhatóak a kellemetlen meglepetések. Az egyik ilyen az evés közbeni ivás, mivel a folyamatos nyelés hatására könnyen kerül levegő a gyomorba. Ezen még tovább ronthat, ha túl gyorsan eszünk, így a legjobb, ha étkezésünk legalább 20 percig eltart, és folyadékot csak a végén veszünk magunkhoz. A túl intenzív mozgás sem hasznos, a futóknak például 71 százaléka küzd valamilyen emésztési problémával, mivel mozgás közben is rengeteg levegő kerül a gyomorba.

Nagyjából minden ötödik brit küzd irritábilis bél szindrómával, amely során hasfájástól, szelektől, puffadástól és emésztési gondoktól szenvednek. Ezek hátterében gyakran olyan táplálékok állnak, melyek fruktóz formájában tartalmaznak szénhidrátot. A fruktóz nehezen szívódik fel a vékonybélben, ezért átkerül a vastagbélbe, ahol a baktériumokkal keveredve gázokat képez. Ilyen szempontból a cseresznye és a hagyma a legveszélyesebbek, de a káposzta, alma, gomba és kukorica is kerülendő. Egy másik jelenség, amikor a tejtermékekben található laktóz nem bomlik le megfelelő módon a szervezetben, mert nincs elegendő a laktáz nevű enzimből. Súlyos esetben ez laktózérzékenységhez vezethet, de enyhébb esetben is érdemes csökkenteni a tej- és tejtermékek fogyasztását. Óvatosan kell bánni a narancs- és almalével is, előbbit inkább egész gyümölcsként fogyasszuk. Noha a kenyér, a krumpli és a tésztafélék nem tűnnek ártalmasnak a gázképződés szempontjából, ezek újra felmelegítve mégis megterhelhetik a gyomrot. Ugyanígy óvatosan kell bánni a sörrel és a borral is, mert mindkettő fokozza a gázképződést. A rágózás sem veszélytelen, a cukormentes rágók xylitolt tartalmaznak, mely szintén gázokat termel, emellett rágózás közben is sok levegőt nyelünk.

A legismertebb gázképződést fokozó italok közé tartoznak a szénsavak üdítők, ám a helyzetet tovább rontja, ha ezeket közvetlenül a hűtőből fogyasztjuk, mivel ilyenkor a folyadék nagyon rövid idő alatt melegszik fel 5 fokról 37-re, így a bennük található gázok kitágulnak. Az ételek és italok mellett ronthatnak a helyzeten egyes gyógyszerek is, például a szív- és köhögésgyógyszerek, főleg a bennük található mesterséges édesítőszerek miatt, és minden helyzetet tovább ront, ha idegeskedünk és feszültek vagyunk, mert ilyen esetben a gyomrunk összeszűkül, és további fokozott gázképződés várható.


Forrás: Medipress

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés