2023. Szeptember 29. péntek
Számos oka lehet annak, ha egy baba sír: éhség, szomjúság, fájdalom, magány, álmosság, teli pelenka, a szülők azonban a pontos okot nem mindig tudják beazonosítani. Japán kutatók most olyan szoftvert fejlesztettek ki, amely megkülönbözteti a fájdalmas babasírást a többitől.

Nagasima Tomomasza programja a sírás frekvenciáját és hangspektrumát is statisztikai elemzésnek veti alá – írja a Der Standard című osztrák lap internetes kiadása. A program a hetvenes években Japánban kifejlesztett Kansei-technológián alapul, amely képes mérni az emberi érzelmeket és azok bizonyos tényezőkhöz – például termékek tulajdonságaival – való viszonyát.

sírás

A programot, mely az általa felismert hangmintákat a csecsemő érzelmeihez társítja, olyan csecsemőkön tesztelték, akik egy fájdalommal járó örökletes betegségben szenvedtek. A szülők igazolták, hogy a szoftver a normális sírást hibátlanul meg tudta különböztetni a fájdalmastól.

A technológiát tovább kívánják fejleszteni, hogy a jövőben más érzelmi megnyilvánulásokat is értelmezni tudjon. Hordozható változatban tervezik piacra dobni.


Forrás: MTI
2010. 03. 01.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés