2022. Október 01. szombat
A másodszülött gyerekeknél nagyobb lehet az autizmus kockázata, ha túl korán érkeznek nagyobb testvérük után – vélik amerikai kutatók.

A szakemberek több mint hatszázezer, 1992 és 2002 között Kaliforniában született gyerek adatait tekintették át. A vizsgálati csoportba került gyerekek szüleinek már volt egy nagyobb, autizmus jeleit nem mutató gyerekük.

autizmus, testvér

Az elemzésbe bevont 662 730 másodszülött 0,47 százalékánál állapítottak meg korábban autizmust, a testvérük után egy éven belül született gyermekeknél azonban ez az arány 0,76 százalék, azaz több mint másfélszer annyi volt.

Azt, hogy mi okozhatja a pozitív korrelációt az első és második gyerek születése közti rövidebb idő és az autizmus megjelenésének nagyobb kockázata között, a kutatók nem tudták megállapítani. „Őszintén szólva meglehetősen sokkolt bennünket” – mondta Peter Bearman vezető szerző, a New York-i Columbia Egyetem munkatársa a Pediatrics című szakfolyóiratban ismertetett eredmények kapcsán.

Szakemberek az eredménnyel kapcsolatban még további adatokat, illetve a tanulmány máshol történő megismétlését várják, azt azonban mindenképpen javasolják a szülőknek, hogy egy újabb gyerek vállalása előtt hagyjanak elegendő időt arra, hogy az anya tápanyagkészletei feltöltődjenek.


Forrás: MTI
2011. 01. 10.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés