2024. Július 25. csütörtök
A Tel Aviv-i Egyetem legújabb kutatása kényelmes, ingyenes módszerrel kecsegtet az akut asztmarohamok kezelésére: ez pedig nem más, mint egy kis napozás a szabadban.

Az Allergy szakfolyóiratban nemrég megjelent kutatás szerint a D-vitamin szint mérése és a vitamin szükség szerinti pótlása segíthet az asztmarohamok kezelésében. A Dr. Ronit Confino-Cohen és Dr. Becca Feldman vezetésével készült kutatás során több millió ember adatait elemezték, és önbevallás helyett orvosi diagnózisok alapján vették számításba az asztmás epizódok előfordulását. „A D-vitamin jelentős immunmoduláns hatással rendelkezik, ezért régóta úgy vélik, hogy befolyásolja az immunológiailag közvetített betegség, az asztma kialakulását” – magyarázta Dr. Confino-Cohen. „A D-vitaminnal és az asztmával kapcsolatos rendelkezésünkre álló adatok többsége azonban gyerek populációkból származtak, és korántsem voltak meggyőzőek. Kutatásunk azért számít egyedülállónak, mert hatalmas fiatal felnőtt populációt vizsgáltunk, akiket más betegségek nem ’szennyeztek’.”

Dr. Confino-Cohen munkatársaival közel négy millió személy orvosi adatait elemezte. 2008. és 2012. között 307 900 ember D-vitamin szintjét mérték meg, és az asztma egyéb kulcsfontosságú kiváltó tényezőit, például az elhízást, a dohányzást és a további krónikus megbetegedéseket is számításba vették. Az Izraelben vizsgált 21 ezer asztmás beteg közül a D-vitamin hiányban szenvedő páciensek 25 százalékkal nagyobb valószínűséggel szenvedtek legalább egy rohamban a közelmúltban, mint a többi asztmás beteg. „Eredményeink újabb bizonyítékkal szolgálnak a D-vitamin szint és az asztma összefüggésére, és arra utalnak, hogy a D-vitamin jótékony hatással lehet az asztma kiújulásának megelőzésében” – összegezte a kutatást Dr. Confino-Cohen.


Forrás: Medipress
2014. 11. 04.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés