2023. December 06. szerda
Csaknem teljesen új arcot adtak amerikai orvosok egy súlyos arcsérülést szenvedett nőnek. A beteg arcának 80 százalékát idegen szövet fedi, csupán a felső szemhéjak, a homlok és az áll eredeti – hangzott el a Clevelandi Klinika szerdai sajtótájékoztatóján.

A világ első majdnem teljes arcátültetését nyolcfős orvoscsoport végezte az Ohio állambeli város kórházában. A beavatkozást az utóbbi két hét során hajtották végre. A műtét pontos időpontját, a páciens nevét és életkorát nem hozták nyilvánosságra.

arcátültetés, arctranszplantáció

„Az operáció 22 óráig tartott, a felkészülés pedig több mint húsz évig” – mondta Maria Siemionow, a műtétet vezető orvos. A betegnek nem volt orra és szájpadlása, és mostanáig csak a légcsövébe operált nyíláson keresztül tudott lélegezni és táplálkozni.

„El sem lehet mondani, hogy mennyire boldog volt, amikor a műtét után először megérintette az arcát és érezte, hogy van állkapcsa és orra” – mondta Siemionow. A beteg jól van, a műtét során minden terv szerint alakult – tette hozzá.

„Rengeteg eltorzult arcú beteg él sötét szobákban, mert nem mernek előjönni az emberek közé – mondta Siemionow. A mi páciensünket is csúfolták és megalázták. Már minden hagyományos arcrekonstrukciós módszerrel megpróbálkozott” – mondta az első amerikai arctranszplantációt levezető sebész. „Arc nélkül senki sem képes szembenézni a világgal.”

Az új arc nem a szerv- és szövetátültetés szokásos csatornáin érkezett, egy család ajánlotta fel kifejezetten a most megműtött betegnek – közölte a transzplantált szövet beszerzését lebonyolító LifeBlanc donor-koordinátor szervezet. A gesztust a beteg testvére köszönte meg egy közleményben, amely a kórház honlapján jelent meg.

„Egy percig sem gondoltuk, hogy a trauma után a testvérünk valaha élhet még normális életet, de ennek a csodálatos embernek köszönhetően, aki felajánlotta a saját arcát, hogy segítsen egy másik embernek, a testvérünk újabb esélyt kapott a normális életre” – áll a közleményben.

A szervtranszplantációval ellentétben arctranszplantációt elsősorban szépészeti célból, a páciens közérzetének, életminőségének javítása érdekében szokás végezni, és nem sürgős egészségügyi okokból. A magas kockázat miatt az eljárás vitatott. Egyebek között fennáll a veszélye, hogy elhalnak a donorszövet sejtjei, és szövődmények keletkezhetnek a szervezet természetes védekező mechanizmusát, a kilökődést gátló gyógyszerektől, amelyek közül többet a páciens élethosszig kénytelen szedni.

A clevelandi kórház az első a világon, amely majdnem teljes arcátültetésre vállalkozott. Részleges arcátültetést először a franciaországi Amiens-ben végeztek 2005-ben. Az akkor 38 éves páciens, Isabelle Dinore arcát kutyaharapások torzították el. A sebészek az orr, az orcák, a száj, az ajkak és az áll pótlására használtak donorszöveteket. A páciens egy nemrég adott interjúban pozitívan értékelte a beavatkozást. „Ez már valóban az én arcom” – mondta Dinore októberben, pedig egy évvel korábban még úgy nyilatkozott, hogy nehezen tudja sajátjaként elfogadni új arcát, amely egy agyhalott donortól származik. A francia asszony még mindig arcizomedző gyógytornára jár.

2006-ban egy harmincéves kínai férfi arcának részletét pótolták donorszövettel, 2007-ben pedig egy 29 éves francia férfi kapott részleges arctranszplantációt egy súlyos agytumor után.


Forrás: MTI
2008. 12. 18.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés