2024. Április 15. hétfő
Nem jó a tejem?! -  A rendszer tökéletes, a szoptatási módszer lehet elcsúszva! -  Akkor nem lehet gond a tejemmel?!
Egy rendre visszatérő kérdés, mely a kismamák jelentős többségét foglalkoztatja: lehet, hogy túl zsíros, vagy éppen túl vizes az anyatejem? Egyáltalán, van elég? A problémával mindenképpen foglalkozni kell, mert erős félreértések vannak a fejekben.

Nem jó a tejem?!

Egy rossz gyakorlat miatt gondolja sok kismama, hogy valami nincs rendben a tejével. Ez a rossz gyakorlat pedig nem más, mint a hízási táblázat szentírásnak vétele. Ha a gyerek nem hízik rendesen, vagy fordítva, túl sokat, akkor biztosan gond van az anyatejjel (persze anyatejes babák esetében).

Alapvetően el kellene felejteni azt, hogy valamit, ami egy statisztikai adat, ennyire komolyan veszünk. A súlygyarapodás léte, vagy nemléte egyéni lehet minden babánál, és a jó szakember ezt tudja is, és a kismamát is megnyugtatja. Az, ha aktuálisan nem hízott annyit a kicsi, mint az a szakirodalomban, vagy a percentilis táblázatban szerepel, az nem jelenti azt, hogy gond van. a kicsik is megérzik a frontokat, nekik is változik az étvágyuk, kedvük, így teljesen normális, ha a gyarapodásuk sem teljesen egyenletes. Sőt, azt is szem előtt kell tartani, hogy a csecsemők vagy híznak, vagy nőnek. Utóbbi esetben is gyarapodásról van szó, így ez is teljesen normális, kövei a kicsi a szakkönyveket, de ehhez ismerni kell a teljes irodalmat.

Szappanos hajmosás: a haj életre kel > > >

Mivel sok kismama rettegve eteti gyermekét, és minden etetés után mérlegre is teszi, hogy mennyit evett, hízott, sokan esnek kétségbe attól, ha nem egyeznek az értékek a neten talált adatokkal. A további kutakodás eredménye pedig az, hogy tévesen azt hiszik, a tejük túl zsíros, vagy éppen túl vizes. Ilyenkor egyesek még „fogyókúrára” is fogják a babát, mondván, ha most ilyen hurkás, mi lesz vele 16 évesen. Ez azonban hatalmas hiba, ami komolyan veszélyezteti a kicsi egészségét és fejlődését!

A rendszer tökéletes, a szoptatási módszer lehet elcsúszva!

Tisztázni kell tehát: az anyatej minősége, zsírossága, tápértéke mindig a kicsinek megfelelő mértékű. Hogy akkor hol lehet elcsúszni? A szoptatás mikéntje lehet problémás!

A szoptatásnál elsőre egy vizesebb, szomjoltó, immunerősítő anyagokban gazdag tej jön, és csak ezután következik az úgynevezett hátsó tej, amely zsírosabb, kalóriadúsabb. A hibát ott követik el szoptatás közben a kismamák, hogy túl sűrűn cserélgetik a babát a mellen, így előfordulhat, hogy több vizesebb állagú tejhez, és kevesebb zsírosabbhoz jut hozzá. ezen azonban nagyon könnyen lehet segíteni, ha a szoptatásnál figyelünk arra, hogy a pici kiürítse a mellet, és csak ezután tegyük a másik mellre, ha szükséges.

Akkor nem lehet gond a tejemmel?!

Azzal biztosan nem lesz gond, hogy kellően tápláló-e a tej, a mennyiségével azonban sajnos gyakran van gubanc. Sok kismama a terhessége alatt figyel arra, mit eszik, mennyit iszik, és hogy a tápanyagellátása jó legyen. A legtöbben ehhez valamilyen várandósvitamint is szednek, így a terhességük is zökkenőmentesebb. Azonban szüléssel ezt a gyakorlatot befejezik, pedig nem kéne!

A szoptatás szintén rengeteget vesz ki a szervezetből, így ilyenkor is fontos a tápanyagok megfelelő pótlása. A hangsúly a megfelelőn van, hiszen a várandósvitamin, mely a szoptatás alatt is segít, akkor igazán hatékony, ha szerves kötéssel szerepelnek benne az anyagok. Így azok hasznosulása akár 80%-kal is jobb lehet. Fontos az is, hogy a szoptatás alatt nem ugyan azokra az anyagokra van szüksége a szervezetnek, mint az első, vagy akár a második trimeszter alatt. Az utolsó trimeszter és a szoptatás tápanyagigénye már azonos, így a megfelelően tagolt várandósvitaminnal a szoptatásnál jelentkező extra tápanyagigényt is ki lehet elégíteni. Mindemellett nem szabad elfelejteni, hogy a szoptatás során is kiegyensúlyozottan táplálkozzunk, és mozogjunk is, de egyszerre ne sokat, és ne erőltessük meg magunkat. Ha így teszünk, akkor sok méreganyag szabadul fel a szervezetben, melyek az anyatejen keresztül a baba szervezetébe is eljutnak, ami nem szerencsés.


Forrás: ratkotunde.hu
2018. 10. 08.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés