2022. Október 01. szombat
Az anyatej kulcsfontosságú a babák fejlődéséhez és egészségéhez, hamarosan pedig nélkülözhetetlen kutatási alapanyag válhat belőle. Ausztrál kutatók ugyanis kiderítették, hogy őssejteket tartalmaz.

Összesen három sejttípust sikerült azonosítaniuk az anyatejben a perthi székhelyű nyugat-ausztráliai egyetem kutatóinak. Ez egyedülálló, hiszen semelyik másik sejtcsoportosulás nem tartalmaz egy típusnál többet – közölte Mark Cregan orvosigazgató, a kutatás vezetője egy UNICEF-kongresszuson.

anyatej, őssejtek

A felfedezés teljesen véletlenül történt. A kutatók gyermekegészségügyi tanulmányaikhoz anyatejet vizsgálták mikroszkóp alatt, akkor bukkantak rá a feltűnő sejtalakokra. További elemzések kimutatták, hogy ezek a sejtek átváltoztathatók más sejttípusokká, tehát újra lehet őket programozni – írja a Die Welt című német lap internetes kiadása.

Cregan azt reméli, hogy e tudás birtokában megadatik a lehetőség, hogy számos súlyos betegséggel szemben új terápiákat lehessen kifejleszteni. A kutató meggyőződése, hogy az elkövetkezendő öt éven belül forradalmi áttörések következhetnek be a gerincvelő-sérülések, a cukorbetegség vagy a Parkinson-kór kezelésében.

Brit kollégái korántsem ennyire derűlátóak. Chris Mason, a londoni University College orvoskutatója azt nyilatkozta az Independent című brit lapnak, hogy az anyatej őssejttartalma még rég nem garancia a rutinkezelések létrejöttére.

Az anyatej azonban az őssejtterápia kifejlesztése nélkül is nagyban hozzájárulhat az emberi egészséghez. A kutatók remélik, hogy a tej számos összetevőjének felfedezése fokozza majd az anyák szoptatási készségét. Az ausztrálok ugyanis nemcsak őssejteket találtak, hanem az immunrendszer fontos összetevőit is, amelyek sokáig túlélnek a baba hosszú emésztőrendszerében. Cregan szerint ezek az anyagok még fiatalkorban is meghatározzák a fejlődést, védőfunkciójuk pedig egészen a felnőttkorig elkísér minket.

Az egészségügyi világszervezet, a WHO a csecsemők számára kizárólag anyatejes táplálást javasol az első hat hónapban, a szoptatást pedig egészen a gyermek kétéves koráig ajánlja, ha az anya és a gyermek is igényli.


Forrás: MTI
2009. 11. 25.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés