2022. Október 01. szombat
Anyának lenni Afganisztánban a legnehezebb, és Norvégiában a legjobb, állapította meg a Save the Children nemzetközi gyermekvédelmi szervezet tanulmánya, amely a nők és gyermekek helyzetét vizsgálta a világ 164 országában.

A szervezet kutatói által összeállított lista végére Afganisztán után a vizsgált 43 gazdag és 121 fejlődő ország közül Niger, Bissau-Guinea, Jemen, Csád, a Kongói Demokratikus Köztársaság, Eritrea, Mali, Szudán és a Közép-afrikai Köztársaság került. Ezekben az országokban az anyák és gyermekeik nagyon nehéz körülmények között élnek és minden hatodik gyermek meghal ötéves kora előtt, minden harmadik pedig alultáplált. A gyermekeket nevelők fele nem jut ivóvízhez.

anyák, gyermekek

Az anyák és a gyermekek számára a legjobb feltételeket biztosító tíz ország sorrendben a következő: Norvégia, Ausztrália, Izland, Svédország, Dánia, Új-Zéland, Finnország, Belgium, Hollandia és Franciaország.

Norvégiában magasan képzett egészségügyi személyzet jelenlétében történik minden szülés, míg Afganisztánban csak a szülések 14 százaléka történik orvosi felügyelet alatt – olvasható a szervezet jelentésében. A nők születéskor várható élettartama Norvégiában 83 év, Afganisztánban pedig mindössze 45 év.

Tíz norvég nő közül átlagosan több mint nyolc alkalmaz korszerű fogamzásgátló módszereket, és csupán minden 175. gyermeket fenyegeti az a veszély, hogy nem éri meg az ötödik születésnapját. Afganisztánban ezzel szemben csak a nők 16 százaléka használ valamilyen modern fogamzásgátló eszközt és minden ötödik gyermek hal meg ötéves kora előtt.

Németország, Spanyolország, Nagy-Britannia, Svájc a 11., 12., 13. és 14., míg Kanada csak a 20., az Egyesült Államok pedig csak 31. helyen áll.

Magyarország a listán a 22., megelőzve Litvániát, Csehországot, Lettországot és Ausztriát.


Forrás: MTI
2011. 05. 05.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés