2024. Július 13. szombat
A nanotechnológia javíthatja az antibiotikumok hatékonyságát azzal, hogy segítségével spray formában is piacra dobhatók a készítmények – derült ki egy új kutatásból.

A Pseudomonas aeruginosa egy gyakori baktérium, mely emberekben tüdőgyulladás-szerű légúti betegségeket okoz. Kutatók e baktériummal fertőzött egereken tesztelték azt a különleges spray-t, mely az antibiotikum-molekulákat mikroszkopikus méretű antimikrobiális ezüstkarbén-komplexekbe (SCC-k) csomagolva tartalmazza.

antibiotikum, spray, nanotechnológia

Az antibiotikum ilyen formában már fele dózisban rendkívül hatékonynak bizonyul a baktériumfertőzés ellen. A vizsgálat során a kontrollcsoport egerei közül valamennyi elpusztult, miközben a spray-vel kezeltek életben maradtak – mondta el Dr. Carolyn L. Cannon, a Washington Egyetem Orvosi Karának vezető kutatója egy sajtóközleményben.

További vizsgálatokra van szükség annak megerősítésére, hogy a nanorészecskék aeroszolos formája segíti-e a gyógyszer felszívódását. Azonban ha a tanulmányhoz hasonlóan az antibiotikum adagolását le lehetne csökkenteni napi egyszeri befúvásra, sokkal egyszerűbb lenne betartani a kezelésre vonatkozó utasításokat. Cannon és az Ohio Egyetem Ezüstterápiás Kutatóközpontjának munkatársai azt remélik, a betegségek így kevésbé lesznek súlyosabbak és könnyebb lesz kiállni őket.


Forrás: Medipress

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés