2024. Május 18. szombat
Svéd kutatók vizsgálatai szerint az éhségérzet kialakulásáért felelős agyi régió érzékenyebben reagál az élelmiszerek képére alváshiány esetén. Az eredmények alapján világosan látszik, hogyan járulhatnak hozzá a rendszertelen alvási szokások a túlsúly kialakulásához.

A svéd Uppsala Egyetem Idegtudományok tanszékének munkatársai, Christian Benedict és Helgi Schiöth már korábban bizonyították, hogy egy ébren töltött éjszaka után az egészséges fiatal férfiak szervezete reggel jóval több energiát igényel, mint kipihenten. Ebben az esetben az éhségérzet is erősebb, ami jelzi, miként hat az akut alváshiány az étvágyra.

alváshiány, éhségérzet

A Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism című szaklapban ismertetett mostani kutatás során a tudósok feltérképezték, mely agyi területeket befolyásol leginkább az alváshiány. 12 egészséges fiatal férfi agyműködését figyelték meg funkciós mágneses rezonancia (fMRI) vizsgálattal, miközben élelmiszerek képeit mutatták nekik. Az önkéntesekkel pihenten és egy éjszakányi alvásmegvonás után is elvégezték a kísérletet.

„Egy álmatlan éjszaka után a résztvevők agyában az éhségérzet kialakulásáért felelős régiók sokkal hevesebben reagáltak, ami jelzi, miként hat az alváshiány az étkezési szokásokra és később a túlsúly kialakulására. Így látható, hogy legalább olyan fontos a napi nyolc óra alvás, mint a kiegyensúlyozott és egészséges étrend” – mondta el Christian Benedict.


Forrás: Medipress
2012. 01. 20.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés