2024. Május 18. szombat
Több zsíros ételt és édességet fogyasztanak a fiatalok, ha nem alszanak eleget – állapították meg amerikai kutatók.

A Chicagói Egyetem 16 és 19 év közötti amerikai fiatalokat vizsgáló szakemberei megállapították, hogy az alváshiánnyal nőtt a zsírosabb ételek, az édességek, a rágcsálnivalók, vagyis az egészségtelen ételek fogyasztása. Ezzel együtt nő az elhízás, hosszabb távon pedig a szív- és vérkeringési zavarok kialakulásának kockázata is – figyelmeztetnek.

alvás

Különösen érintettek azok a fiatalok, akik egy hét alatt átlagosan kevesebb mint nyolc órát alszanak éjszakánként – olvasható a Sleep című szaklapban megjelent tanulmányban.

A szakembereket is meglepte az a tény, hogy elsősorban a lányok étkezési szokásai változnak meg, ha iskolai feladataik vagy egy televíziós műsor megnézése miatt tovább maradnak fent este. Ennek feltehetően az lehet az oka, hogy a serdülő lányok hajlamosabbak az „érzelmi alapú” táplálkozásra, mint a fiúk.

A statisztikák szerint a túl kevés alvás a 240 résztvevőnél 2,2 százalékos kalórianövekedést idéznek elő. Ez az arány, bár nem hangzik túl soknak, hosszú távon zsírpárnák kialakulásához vezet.


Forrás: MTI
2010. 09. 02.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés