2024. Június 24. hétfő

Mikor ad eredményt az allergiateszt?

allergiateszt, tapasz, allergén
1 . oldal

Egy új kutatási anyag szerint a tapaszos allergiatesztek a tesztelésre szánt általános öt napon túl is jelezhetnek olyan allergiás reakciókat, amelyek korábban nem mutatkoznak.


A tapaszos alllergiateszt lényege, hogy a feltételezett allergén anyagot egy tapasz segítségével a bőrbe juttatva az orvosok megpróbálnak allergiás reakciót kiváltani. Ezt a tesztet általában fém- és gyógyszerallergia felismerésére alkalmazzák.

bőrre tapasztott allergiateszt, teszt

Dr. Mark D. P. Davis és kollégái a rochesteri Mayo Klinikán megvizsgálták, hogy melyek azok az allergének, amelyek a tapasz felhelyezése utáni ötödik napot követően is allergiás reakciókat okoznak. A kutatók állítása szerint a tesztelt 170 allergén közül 117 volt olyan, amely kevésbé heves reakciókat váltott ki az első öt napban, mint az ezt követő 7-21. napban.

Ezek közül mindössze 14 akadt olyan, amely erősebb reakciókat okozott az idő múlásával. Ezek az allergének nagyobbrészt fémek, antibiotikumok és tartósítószerek voltak. Ugyanakkor olyan anyagok is akadtak, amelyek pozitív teszteredményt hoztak az első öt napon, majd a későbbi ellenőrzés során már negatívakat.

„Különösen fontos hát, hogy a tapaszteszteket az amúgy megszokott öt nap után is ellenőrizzük, hiszen további allergiákra derülhet így fény” – nyilatkozta Dr. Davis.


Forrás: Medipress
2008. 09. 09.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés