2024. Május 23. csütörtök
A gyerekkori allergia kockázata összefüggésben lehet azzal, hogy az év mely hónapjaira esett a terhesség első harmada – közölték finn kutatók.

A finnországi Oulu egyetemének munkatársai 5920, 2001 és 2006 között született gyerek egészségügyi adatait tekintették át, közülük 961-nél végeztek bőrtesztet az allergia megállapítására négyéves koruk előtt.

allergia, terhesség

Az adatok elemzésekor kiderült, hogy az októberben és novemberben született babák 10 százaléka volt allergiás. Ez kétszer nagyobb, mint a júniusban vagy júliusban született gyerekek körében tapasztalt gyakoriság.

A vizsgálatot végző szakemberek szerint ennek egyik magyarázata az lehet, hogy az ősszel született gyerekek és anyjuk nagyobb koncentrációban volt kitéve a magzati fejlődés fontos szakaszában, a várandósság első trimeszterében – a 11. terhességi hét környékén – a nyírfa és az égerfa pollenjének.

A kutatók úgy vélik, hogy befolyásolhatja a babák immunrendszerét, ha a méhen belüli fejlődés idején nagy koncentrációban vannak allergéneknek kitéve – írják a brit Journal of Epidemiology and Community Health című szakfolyóiratban.

Korábbi, Svédországban, Japánban és Hollandiában lefolytatott tanulmányok is jelezték már, hogy az északi féltekén az őszi és téli hónapokban született gyerekeknél nagyobb valószínűséggel fejlődik ki ekcéma, asztmaszerű tünetek, és vérükben magasabb az ellenanyagok koncentrációja, mint a tavasszal vagy nyáron születetteknél.


Forrás: MTI
2010. 10. 21.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés