2024. Július 15. hétfő
Pollenek és spórák évszaka -  Van remény a panaszok ellen?
A szénanátha és az egyéb, fű- és fafélék okozta allergiák a tavasszal és a nyárral állnak összefüggésben mindannyiunk fejében. Holott a szezonális allergiás tünetek ősszel ugyanúgy lecsaphatnak, mint a napos hónapokban, ráadásul az őszi hideg levegőben ugyanolyan erős allergének keringenek, mint a pollenek.

A pollenekről, a fákról, fűfélékről, virágokról származó aprócska részecskékről ma már mindenki tudja, hogy a levegőben terjedve az arra érzékenyek szemébe, orrába, szájába vagy fülébe kerülve váltják ki az allergiás reakciót.

allergia

Pollenek és spórák évszaka

A parlagfűvel az az egyik legnagyobb baj, hogy nem csak a nyarat, de az őszt is pokollá teheti az allergiások számára. A parlagfű ugyanis augusztus közepétől október első feléig bocsát ki polleneket, így bőven okozhat kínzó panaszokat az őszi szezonban is. Ugyanilyen tünetekre készülhetnek azok is, akik nem a tavasszal és nyáron, hanem az ősszel virágzó növények pollenjeire allergiások.

Gondot okozhatnak a penészgombák által kibocsátott spórák is, hiszen az erre érzékenyek számára az őszi hűvös idő valóságos átok. Ilyenkor ugyanis a penészgombáknak ideális az időjárás ahhoz, hogy nagyobb mértékben elszaporodjanak.

Van remény a panaszok ellen?

Az őszi allergiák esetén a nyáron jól alkalmazható zárt térben tartózkodás sem kifejezetten használ, mert az alacsony páratartalom a zárt terekben szintén az orrot és a tüdőt irritáló allergiás reakciókat erősítheti vagy provokálhatja. Az alacsony páratartalom ugyanis kiszárítja a nyálkahártyákat és így gyulladáshoz vezet, míg a hideg, száraz levegő miatt az orrnyálkahártya megdagadhat és orrfolyást eredményez.

A páratartalom leginkább a munkahelyeken tud az ideálisnál lényegesen alacsonyabbá válni, ezen pedig sok vállalatnál nem igazán lehet segíteni. A szakemberek azért azt tanácsolják, hogy az otthoni páratartalmat igyekezzenek az érzékenyek megfelelő, azaz 35-50%-os értéken tartani. Emellett a lakás megfelelő tisztán tartásával is enyhíteni lehet a további irritáló részecskék – poratka ürüléke, stb. – hatását.

Az őszi szezonális allergiák miatti szenvedést nagyjából novemberig kell elviselni, akkor ugyanis a hideg idő véget vet az irritáló körülményeknek.


Szerző: Nagy Tímea

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés