2024. Június 16. vasárnap
A férfiakkal ellentétben sok nő egyáltalán nem kel ki boldogan az ágyból az egyéjszakás kalandok után – és erről nem a férfi, hanem csakis a biológia tehet.

Egy internetes felmérés szerint a nők egy része utólag megbánja, hogy belement az alkalmi együttlétbe, és csak 54%-uk érez utána pozitívan. Sok nő úgy érzi ilyenkor, hogy cserben hagyta saját magát, vagy hogy szexuálisan kihasználták. Ehhez képest mégis belemennek az alkalmi kalandokba – például azért, mert abban reménykednek, hogy akár hosszú távú kapcsolat is lehet belőle.

pár, alkalmi, egyéjszakás, szex

A férfiaknál szó sincs megbánásról és rossz érzésekről: 80%-uk elégedett a gyors kalandokkal, és legtöbbjük szexuálisan kielégültnek és magabiztosnak érzi magát a céltalan szex után.

A felmérést készítő Durham Egyetem kutatói szerint mindez azért van, mert a nők egyszerűen nem alkalmazkodtak az alkalmi szexhez, mivel nincs belőle evolúciós hasznuk. Ők vállalják magukra a szülői gondoskodás oroszlánrészét, ezért számukra az az előnyös, ha a párjukat körültekintően választják ki és hűségesek maradnak hozzá, így biztosítva a férfit arról, hogy biztosan nem egy másik hím utódát kell felnevelniük – mondta el Anne Campbell professzor, a kutatás vezetője.

Egy másik álláspont szerint az alkalmi szexnek annyi előnye lehet, hogy ha egy jó génekkel bíró férfi nem is marad örökre a nővel, legalább jó génjeit közös gyermekükre örökíti. Campbell szerint azonban ha az evolúció a nőket a rövid távú kapcsolatok felé terelte volna, most jobban kellene azokat élvezniük. Márpedig a felmérés eredményei szerint egyáltalán nem ez a helyzet.


Forrás: Vital
2008. 06. 29.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés