2024. Április 25. csütörtök
A passzív dohányzásnak kitett gyermekeknél nagyobb eséllyel alakul ki meningococcus baktériumok által okozott súlyos agyhártyagyulladás, mint azoknál, akiknek szülei nem dohányoznak – állapították meg amerikai kutatók.

Chien-Chang Lee és kollégái a Harvard Egyetemen Közegészségügyi Tanszékén olyan kutatások eredményeit összesítették, amelyek a súlyos bakteriális fertőzések előfordulását hasonlították össze passzív dohányzásnak kitett gyermek és azok között a gyermekek között, akiknek környezetében nem dohányoztak.

agyhártyagyulladás, passzív dohányzás

A vizsgálatok azt találták, hogy a passzív dohányzásnak kitett gyermekek orrváladékában a meningococcusok (Neisseria meningitidis) és a pneumococcusok mennyisége emelkedett. Ezek a kórokozók normálisan is jelen vannak az orrváladékban, de általában olyan alacsony számban, hogy nem okoznak fertőzést. A dohányfüst a kutatók szerint megkétszerezi a fertőzés valószínűségét, és a hatás általában erősebb a 6 év alatti korosztályban. 

A kutatók egy lehetséges kapcsolatot is felfedeztek a passzív dohányzás és a pneumococcus okozta tüdőgyulladás illetve a Haemophilus inluenzae B okozta fertőzés között. A pneumococcus (Streptococcus pneumoniae) a tüdőgyulladás leggyakoribb kórokozója, a Haemophilus inluenzae B pedig elsősorban gyermekekben okoz tüdő- ill. agyhártyagyulladást. Ugyanakkor e kapcsolat a véletlen műve is lehet, mivel e témával viszonylag kevés tanulmány foglalkozott.

Az eredmények azt sugallják, hogy ha a gyermekek szülei abbahagyják a dohányzást vagy legalább otthon nem dohányoznak, akkor az említett kórokozók által okozott fertőzések száma csökkenthető lehet.


Forrás: MTI

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés