2024. Március 03. vasárnap
A rosszindulatú agydaganatok gyakran nem reagálnak a sokat ígérő új kemoterápiás szerekre, egy fehérje segítségével azonban kideríthető lehet, hogy a daganattal szemben előreláthatóan hatásos lesz-e a kemoterápiára.

Az agydaganatok esetében alkalmazott kemoterápiás szerek a daganat sejtfelületén található fehérjéhez kapcsolódva képesek elpusztítani a rákos sejteket. Wolf Müller heidelbergi neuropatológus csapatával kimutatta, hogy bizonyos agydaganatok, az astrocytomák képesek hatástalanítani a kulcsfontosságú fehérjét, a sejt úgynevezett „halálreceptorát”. Az érintetlen halálreceptor ezért markerként jelezheti, hogy a terápiának van-e esélye.

agydaganat, kemoterápia

Sejteken végzett laboratóriumi kísérletek során a kutatóknak már sikerült újra üzemképessé tenniük a hatástalanított receptort, a rákos sejtek pedig ezt követően újra reagáltak a gyógykezelésre, és elhaltak – írta a Der Standard című osztrák lap internetes kiadása.

A tumormarkerek felfedezése egyelőre nem jelent közvetlen megoldást az agydaganatok gyógyításához, azonban ismeretük útmutató lehet új terápiák kifejlesztéséhez, amelyek végső célja egyes gének manipulációja oly módon, hogy azok maguk végezzék el a receptor „javítását”.

Az már most kideríthető, hogy a daganaton belül érintetlen-e a fontos receptor, ezért a betegek a kutatók szerint ezt követően jó eséllyel profitálhatnak egy kemoterápiás kezelésből.


Forrás: MTI
2009. 09. 29.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés