2020. Szeptember 26. szombat
Amerikai kutatók arra hívták fel a figyelmet, hogy a fájdalmas vagy viszkető bőrléziók a bőrrák előjelei lehetnek.

„A betegeknek időnként több gyanús kinézetű léziója is van, és azok, amelyek viszketnek vagy fájnak, a nem melanómás bőrrák kockázatát jelezhetik” – mondta a JAMA Dermatology július 23-i számában megjelent tanulmány szerzője, Dr. Gil Yosipovitch, a Temple Egyetem orvosi karának kutatója.

A kutatók 268 olyan beteg egészségügyi adatait elemezték, akikben 2010 és 2011 között bőrrákos léziót diagnosztizáltak. A betegeket összesen 350 lézióval a Wake Forest Egyetem Baptista orvosi Központjában kezelték. A betegek kérdőívet töltöttek ki a lézióikkal kapcsolatos fájdalom és viszketés szintjéről. Az eredmények azt mutatták, hogy a bőrrákos léziók több mint egyharmada viszketett, közel 30 százalékuk fájdalmas volt, és sokan számoltak be arról, hogy a lézió fájt és viszketett is.

A melanómás léziók voltak a legkisebb valószínűséggel fájdalmasak vagy viszketők. Más bőrrák típusok, például a bazalióma vagy a laphámsejtes bőrrák nagyobb valószínűséggel fájt vagy viszketett. Az Amerikai Rák Társaság adatai szerint azonban a melanóma ritkább ugyan, mint a bazalióma vagy a laphámsejtes rák, de sokkal veszélyesebb. A tanulmány szerzői szerint nagyon fontos, hogy az orvosok a gyanús bőrléziók értékelésekor figyelembe vegyék a fájdalom vagy viszketés páciens általi értékelését, mert ez az egyszerű eszköz segíthet a daganat diagnosztizálásában.


Forrás: Medipress
2014. 08. 04.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés