2020. Október 29. csütörtök
A ruha alá is „belátó” repülőtéri testszkennerek bevezetését ellenzők eddig a személyiségi jogok védelmét hangsúlyozták, újabban azonban egy egészségügyi szempont is felmerült: kutatók szerint a biztonsági eszközök bőrrákot okozhatnak.

A biztonságosnak tekintett alacsony sugárzású berendezések kutatók szerint az arcot és a nyaktájékot sokkal erősebb sugárterhelésnek teszik ki, mint azt korábban gondolták. A szkennerek használatával talán nem alakul ki tüdőrák, azonban sokkal nagyobb a basalioma, azaz a bazálsejtes bőrrák kialakulásának veszélye, gyerekeknél pedig még sokkal súlyosabb következmények is lehetnek.

testszkenner, bőrrák

David Brenner, a Columbia Egyetem kutatója elmondta: a szkenner hatékony működéséhez a sugárzást a bőr felületére kell koncentrálni, ezért a hivatalos becslésekhez viszonyítva ezen a területen akár a hússzoros szintet is elérheti a sugárzás mértéke – olvasható a Yahoo! hírportálon.

Brenner volt az, aki 2002-ben segített megírni a testszkennerek biztonságos használatához szükséges irányelveket, annak tudatában, hogy ezeket a gépeket világszerte és a mindennapi gyakorlatban nem fogják használni.

Az egészségügyi kockázatok mellett az izraeli hatóságok például azért nem alkalmazzák a testszkennereket, mert állításuk szerint könnyű becsapni ezeket. Más orvosok szerint pedig ezek a gépek olyan sugárzással működnek, amelyek egyszerűen „szétszakítják a DNS-láncokat”.


2010. 07. 01.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés