2020. Október 29. csütörtök
Az egyik legagresszívebb daganattípus a veserák, mely egyre gyakrabban fordul elő világszerte és Magyarországon is; hazánkban évente 2200 új esetet regisztrálnak és 800 beteg hal meg előrehaladott vesedaganat következtében.

Az előrehaladott veserák kezelési lehetőségei mindmáig igen korlátozottak voltak. A daganat hagyományos kemoterápiás kezelése gyakorlatilag eredménytelen, de a sugárkezelés sem növeli bizonyítottan a túlélést, legfeljebb a kiújulások arányát csökkenti.

veserák gyógyszer

Új reményt jelent az a közelmúltban felfedezett gyógyszer, melynek kettős hatása van: meggátolja a rosszindulatú sejtek további szaporodását, és gátolja a tumort tápláló erek képződését, így kétszeresére növeli a túlélést, mindezt ráadásul a betegség rosszabbodása nélkül. Különösen ajánlott a korábbi immunterápián átesett, s arra nem reagáló vesedaganatos betegek számára.

Előnye, hogy tabletta formájában folyamatosan szedhető, így tartós adagolásra alkalmas, a betegek pedig nem szorulnak kórházi ellátásra. A korábban alkalmazott terápiákhoz képest a kezelést a betegek nagyon jól viselik, mellékhatásai általában enyhék és átmenetiek. Az új, célzott terápia javítja a betegek életminőségét és ígéretesnek tűnik az előrehaladott veserák eddig rendkívül aggasztó kimenetelének javításában.

A magyar betegek ma még nem jutnak hozzá a – mellékhatásokat szinte egyáltalán nem okozó – terápiához, miközben a szomszédos országok egészségbiztosítói már támogatják a kezelést, ami a legreménytelenebb helyzetben lévőknek is ad még egy esélyt, mivel hatásai azoknál a legkedvezőbbek, akiknél túl későn fedezték fel a betegséget, és más gyógymódokkal már nem lehet eredményt elérni.


Forrás: PReSOLUTION
2007. 10. 31.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés