2020. Augusztus 08. szombat
Egy kutatás során kiderült, hogy a veserákos betegek nem mindig a nekik legmegfelelőbb műtéti beavatkozásban részesülnek, mivel a lehetséges módszerek közötti választáskor sokkal inkább az dönt, hogy a sebész mit alkalmaz megszokásból.

A veserák standard műtéti ellátása a nyílt radikális nephrectomia (veseeltávolítás), de kevésbé invazív, ám ugyanolyan hatékony megoldásként a részleges nephrectomia és a laparoszkópos műtétek is elterjedtek. Előnyeik ellenére ugyanakkor számos orvos egyelőre nem sajátította még el ezeket az új műtéti technikákat – állítja egy amerikai kutatás.

veserák nephrectomia veseeltávolítás műtét

Az USA Nemzeti Rákkutató Intézetének egyik programja keretében olyan betegeket vizsgáltak, akik 1997 és 2002 között lokális veserákban szenvedtek. Dr. David Miller és munkatársai a fenti három műtéttípus alkalmazását vizsgálták a betegek körében, olyan sebész- és beteg-alapú tényezőket emelve ki, amelyek hozzájárulhattak az alkalmazandó műtéttípus kiválasztásához.

A betegek többségénél (5483-ból 4872-nél) radikális nephrectomiát végeztek, melyből csupán 515 során alkalmaztak laparoszkópiát, és mindössze 611 beteg esett át részleges veseeltávolításon.

Számos tényezőt, beleértve a demográfiai adatokat, a komorbiditást (egyéb társbetegségeket illetően), a tumorméretet és az egyes sebészek által végzett műtétek mennyiségét figyelembe véve a kutatók megállapították, hogy az alkalmazott műtét sokkal inkább függhet a sebész gyakorlati stílusától, mint a veserákos betegek és állapotuk jellemzőitől. A kutatók szerint az ellátás minőségének javításához fontos lépés az új műtéti eljárások elsajátítását akadályozó tényezők elhárítása.


Forrás: Medipress
2008. 03. 12.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés