2020. Szeptember 29. kedd

Fagyasztással gyógyítható a veserák

veserák, krioabláció, fagyasztás
1 . oldal
A veserákok többsége eltávolítható fagyasztással, állítják a Johns Hopkins Kórház kutatói. Az új módszer szükségtelenné tesz számos sebészeti beavatkozást. Bár nem minden rákszakértő ért egyet, az eredmények alapján a kutatók szerint a krioabláció néven ismert módszer lehetne a veserákgyógyítás új „arany standardja".

A kutatások vezetője Dr. Christos Georgiades, a Hopkins intervenciós radiológusa. Georgiades szerint az egyetlen probléma jelenleg az, hogy eddig csak öt centiméternél kisebb átmérőjű daganatok krioablációjával (fagyasztásával) szereztek tapasztalatokat. Négy centiméterig azonban mindenképp a fagyasztást kellene előnyben részesíteni a műtéttel szemben.

veserák, fagyasztás, krioabláció

A krioabláció során képalkotó vizsgálatokkal lokalizálják a kezelésre váró területeket, majd kisméretű lyukakon át lefagyasztják azokat. Többnyire egynapos ambuláns kezelés keretében történik a beavatkozás, mely az Egyesült Államok egész területén több kórházban is rendelkezésre áll már. Az eddigi irányelvek szerint az első választandó kezelés veserák esetében a laparoszkópos (hastükrözés során történő) sebészi eltávolítás. Fagyasztást csak a több súlyos betegséggel küszködő, beszűkült vesefunkciójú, többszörös, vagy visszatérő daganatos, vagy nehezen altatható betegeknek ajánlottak. A rákos esetek háromnegyedét még olyan stádiumban fedezik fel, amikor a fagyasztásos technikával jó esély van a gyógyulásra.

A mostani vizsgálatba átlagosan 67 éves betegeket vontak be. A vesetumorok fagyasztással történő kezelését követően három, hat és tizenkét hónappal CT-, valamint MRI-felvételeket készítettek, majd két-három évig követték nyomon a betegek sorsát. Négy centiméteres átmérőig a krioabláció a daganatok száz százalékát elpusztította. A hét centiméteres tumorok csaknem száz százalékban pusztultak el, míg a ritkán előforduló tíz centiméteres daganatok kétharmadában volt sikeres a kezelés. Az utánkövetés időtartama alatt egyik esetben sem találtak bizonyítékot vesén kívüli daganatterjedésre.

A másik vizsgálat során a fagyasztás szövődményeit követték nyomon két éven át. A kezeléssel összefüggésben nem fordult elő haláleset, és bár az esetek hét százalékában előfordult valamilyen szövődmény, a kutatócsoport szerint a módszer kiemelkedően biztonságos.

A krioabláció természetesen nem minden esetben alkalmazható (a túl mélyen ülő, vagy túl nagy daganatoknál veszélyes lenne), ilyenkor marad a hagyományos sebészi kezelés. Az esetek két-harmadában vagy három-negyedében azonban a fagyasztást kellene előnyben részesíteni.


Forrás: Medipress
2009. 03. 17.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés