2020. November 28. szombat
Minél magasabb a végzettsége valakinek, annál alacsonyabb a vérnyomása, állapították meg amerikai kutatók egy 30 éven át tartó követéses vizsgálatban.

A vizsgálat mintegy 4 ezer résztvevőjének egészségügyi adatait elemezve az derült ki, hogy nőknél a legalább 17 éven át tartó tanulás (master vagy doktori fokozat megszerzése), átlagosan 3,26 higanymilliméterrel alacsonyabb vérnyomással jár azokhoz képest, akik a középiskolát sem végezték el.

vérnyomás, iskolázottság

A férfiak esetében átlagosan 2,26 higanymilliméterrel volt alacsonyabb a képzettebb csoport szisztolés vérnyomása, mint azoké, akik 12 évnél rövidebb időt töltöttek el iskolapadban ülve – derül ki a BMC Public Health című szakfolyóirat online kiadásában közzétett tanulmányból.

Az adatok értékelésekor a kutatók figyelembe vettek olyan, a vérnyomásra ható tényezőket, mint a dohányzás, ivás, vérnyomáscsökkentő szerek szedése, ám az ezekkel való korrigálás után is fennmaradt a magasabb iskolázottság és az alacsonyabb vérnyomás közt talált összefüggés.

Mint Eric Loucks kutatásvezető, a Rhode Island-i Brown Egyetem munkatársa emlékeztetett rá, az eredmény részben magyarázhatja a magasabb iskolázottság és az alacsonyabb szívkockázat közti összefüggést is a fejlett országokban.


Forrás: MTI
2011. 02. 28.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés