2020. November 25. szerda
Mivel a terhes nőket fokozottan kell védeni az influenzajárvány okozta szövődményektől, ezért ők az elsőként oltandók között vannak az ajánlások szerint – mondta Falus Ferenc, az országos tiszti főorvos kedden az MTI-nek.

Így van ez az Egyesült Államokban és az Európai Unió tagállamaiban is. Azonban minden esetben egyedi mérlegelésre van szükség. Más az elbírálás egy olyan terhesnél, akinek valamilyen alapbetegsége van, egy olyannál, akinek a környezetében betegek vannak, és egy olyannál is, aki teljesen egészséges – mondta. Felhívta a figyelmet arra, hogy a terhes nő környezetében élők is oltassák be magukat.

Az oltóanyag veszélyességéről azt mondta: káros hatására vagy veszélyességére vonatkozóan semmiféle bizonyíték nincs. „Ha meg akarunk akadályozni egy világjárványt, akkor a lakosságnak minimum a hatvan százalékát oltásban kell részesíteni” – hangsúlyozta.

Magyarországon jelenleg csak a 18 éven felüliek részére áll rendelkezésre az oltóanyag, viszont az ország lakosságához képest olyan nagy mennyiségben, mint semelyik másik országban a világon: a lakosság húsz százalékának beoltásához szükséges vakcina van már a raktárakban.

Falus Ferenc elmondta: a gyerekekről szóló ajánlás egyértelműen úgy szól, hogy a hat hónaposnál idősebb gyerekeknek ajánlják a vakcina beadását attól a pillanattól kezdve, amint az oltóanyag rendelkezésre áll, vagyis amikor az Országos Gyógyszerészeti Intézet (OGYI) befejezte a dokumentáció ellenőrzését és kiadta az engedélyt. Szabó Franciska, az OGYI szóvivője az MTI-nek azt mondta: erre várhatóan a jövő héten kerül sor.

Arra a kérdésre, hogy kinek nem ajánlható az oltás beadása, a tiszti főorvos azt mondta: például a tojásérzékenyeknek, vagy akinek a korábbi védőoltások miatt valamilyen szövődménye volt.


Forrás: MTI
2009. 10. 07.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés