2021. Április 22. csütörtök
Bomlástermékek hatására -  Orvosi segítséggel -  Szájápoló készítmények
A fogak szuvas üregeiben, a gyulladt ínyen, az ínytasakokban és különböző, nem megfelelően tisztított fogműveken baktériumok tömege halmozódhat fel. Nagyrészt ezek felelősek az ún. szájszagért. A rossz lehelettel küszködők mindennapjait megnehezíti ez a jelenség, pedig a kellemetlen tünet a legtöbb esetben megszüntethető, ill. megelőzhető.

A szájszagra panaszkodó páciensek tüneteit nem kizárólag szájbeli elváltozás okozhatja, de amennyiben más betegségre utaló jel nincs, fogorvosi vizsgálattal tisztázható, hogy a rossz lehelet a szájüregből ered-e.

A rossz lehelet okai lehetnek: általános megbetegedések, mint pl. diabétesz, máj- és vesebetegségek, bizonyos hormonális elváltozások, csökkentett táplálékbevitellel járó állapotok (pl. fogyókúra), valamint a dohányzás és az alkoholizmus; szájüregben: fogszuvasodás, lepedékfelhalmozódás, fogkő, ínygyulladás, fogágybetegség.

lehelet

-------------------------------------a cikk lentebb folytatódik------------------------------------------

 

Legyen lapos a hasa!

A legtöbb ember a hasára hízik, és gyakran egy sikeres fogyókúra után sem tűnnek el a hasi zsírpárnák, az úszógumik.

Itt egy jó kis haslaposító koktél! Megnézem >>

 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Bomlástermékek hatására

A kellemetlen szájszagot kiváltó baktériumok kb. 90%-a olyan illékony, kéntartalmú anyagokat termel, mint a kén-hidrogén. Ugyancsak szájszagot okozhatnak kéntartalmú bomlástermékeik által a nyálban lebomló, levált hámsejtek, ínyvérzésből eredő véralkotóelemek és ételmaradékok. A szájüregben felhalmozódó bakteriális lepedék különböző vastagságú, és ennek megfelelően mikrobiológiai összetételében is különbözik. A vastagabb lepedék alsó rétegeiben egyre inkább olyan típusú baktériumok találhatóak, melyek a fehérjetartalmú anyagok lebontása által nagy mennyiségű kén-hidrogént szabadítanak fel. A bakteriális összetétel ilyen megváltozása elősegíti a kellemetlen lehelet kialakulását. A lepedék gyakran a nyelvet is vastagon borítja, és ez még az ínygyulladás és fogágybetegség szempontjából ép egyéneknek is kifejezett szájszagot okozhat.

Vizsgálatok szerint a fogmosás 25%-kal csökkenti a szájszagot, ill. az illékony, kéntartalmú anyagok jelenlétét a szájüregben; míg a nyelven lévő lepedék fogkefével történő eltávolítása 75%-ban megszünteti a kilehelt, mérhető kén-hidrogén mennyiségét. Ezért fontos felhívni a szájszagról panaszkodó páciensek figyelmét arra, hogy a rendszeres fogmosás mellett rutinszerűen távolítsák el fogkefével a nyelven lévő lepedéket is!

Orvosi segítséggel

A szakszerű fogorvosi kezelés fontos eleme az íny alatti és feletti fogkövek és a lepedék fogorvos által történő, műszeres eltávolítása, majd a fogágybetegség fogorvosi kezelése és ellenőrzése.

Szájápoló készítmények

A lepedékképződés és a szájszag a fogkrémekben található antibakteriális anyagok segítségével tovább csökkenthető. A speciális fogkrémekben található cink-laktát elsődlegesen a lepedék kénhidrogén-termelő baktériumai ellen irányul. Több vizsgálat kimutatta a cinknek a szájüregben, a nyálban és a lepedékben való tartós jelenlétét cinktartalmú fogkrémmel történt fogmosás után, ami a fogmosás utáni periódusban is akadályozza a baktériumok szaporodását és a lepedékképződést. Nem kell tehát sorscsapásnak tekinteni a kellemetlenné vált leheletet.


Szerző: Dr. Rigó Orsolya

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés