2020. Július 13. hétfő
Evolúciós elméletek és a szex -  Erotika és szaporodás
Mert, hogy a férfiak szeretik, az a napnál is világosabb, de hogy a gyengébb nemre is hatna? Ugyan, ki hallott már ilyet? Persze egy bizonyos kor után azért ez nem is olyan meglepő, mint azt egyesek hangoztatják, de vajon mit is mond erről a nagybetűs Tudomány?

Természetesen nem arról van szó, hogy a nőket kevésbé érdekelné a szex, mint a férfiakat. Egy közelmúltban közzétett tanulmány – többek között – inkább azt az általánosan elfogadott nézetet veszi tűz alá, mely szerint az erősebb nem sokkal vizuálisabb e téren, a képek erősebben hatnak rájuk, mint a szebbik nemre. Feltételezéseiket ellenőrizendő a kutatók arra voltak kíváncsiak, hogy milyen hatással van a nők és a férfiak agyi hullámaira az, ha erotikus képeket nézegetnek. Az eredmény? Nincs jelentős különbség! A képek hatására az agy megfelelő részei ugyanúgy felélénkültek Évánál, mint Ádámnál, vagyis ha szexről van szó, talán nem is különbözünk annyira, mint azt korábban véltük. Maga a kísérlet előfeltevései az evolúciós elméletből származnak, de hogy mi köze van Darwinnak az erotikus képek, a kérdést érdemes egy kicsit körüljárni.

pornó film szex

Evolúciós elméletek és a szex

A tanulmány szerzői abból indultak ki, hogy élő szervezet számára létfontosságú, hogy érzékelje a környezete változásait. Az ember esetében ez annyit jelent, hogy érzékelje, felfogja, hogy mi zajlik a szeme előtt, máskülönben nem tudja elkerülni a veszélyes helyzeteket. Ha erre nem képes, akkor a sorsa megpecsételődött, az adott egyed túlélése csak a szerencsén múlik, ami tudvalevőleg nem tart öröké.

A kutatók emellett azt is feltételezik, hogy az evolúciós folyamatok hatással voltak arra is, hogy az agyunk miképpen dolgozza fel a faj fennmaradásában kiemelt jelentőséggel bíró információkat. Melyek ezek? A túlélés és a szaporodás. Úgy gondolták, agyunk egészen másképp reagál, ha olyan képeket látunk, melyek a halált vagy a szexet juttatják eszünkbe. A feltételezéseiket ellenőrizendő a kísérletekben részt vevő férfiaknak és nőknek egyéb témájú képek mellett szexszel és halállal kapcsolatos fotókat mutattak. Az eredmény: a két kiemelt téma esetében az agy határozottan más jellegű aktivitást mutatott, mint bármely egyéb látványnál.

A tudósok szerint mindez azt igazolja, hogy az információk feldolgozása azok evolúciós jelentősége szerint történik.

Erotika és szaporodás

A kételkedők szerint azonban ez a következtetés vitatható, hiszen azon az igazolatlan előfeltevésen alapszik, hogy az erotika közvetlenül kapcsolódik a szaporodáshoz. Első hallásra ez kézenfekvőnek tűnik, de álljunk csak meg! Ha igaz, amit az agyi hullámok sajátosságairól megállapítottak, akkor a szexjelenetek után a szaporodással közvetlenül összefüggő képek is más agyi reakciókhoz nem hasonlító, határozott reakciót váltanak ki.

A másik gond az érveléssel, hogy úgy tűnik, mintha a szakemberek még soha nem láttak volna erotikus, urambocsá’ pornófilmet. Nos, sok minden történik egy ilyen filmben, de abban közösek, hogy egyiknek sem az emberi szaporodás áll a középpontjában. A szexfilmek és újságok bizony nem a gyermekáldásról és az utódok nemzéséről szólnak, hanem kizárólag a szexuális fantáziákról.

Rejtélyes, hogy a fehér köpenyes tudósoknak ez miért nem tűnt fel. Persze könnyen lehet, hogy a szakemberek csupán amellett próbáltak érvelni, hogy az agy az eddig feltételezettnél sokkal mélyebb szinten reagál az erotikus képekre, mint azt korábban feltételeztük. A probléma az ezzel az érvvel, hogy nehéz, ha nem lehetetlen bebizonyítani annak igazságát. De, persze lehet tovább próbálkozni. Egy azonban bizonyos, a hölgyeket éppúgy beindítja a pornó, mint az urakat.


Szerző: Vital

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés