2019. Október 17. csütörtök
Sötét szeszek, rémes reggelek -  Gyakran sokfélét biztos tortúra -  Kutyaharapást ne a szőrével!
Jóból is megárt a sok, hát még alkoholból. Egy-két pohár ital hatása még kellemes: felszabadítja a gátlásainkat és kellemesen elbódít, ám ha a túlzásba visszük az alkoholfogyasztást, aligha ússzuk meg szenvedés nélkül: ha nem is rögtön, de másnap biztosan figyelmeztetést kapunk szervezetünktől, hogy áthágtuk a mértékletesség szabályát. Mi az oka a másnaposságnak?

A kérdést alaposan körbejáró vizsgálatok szerint az ittas személyek mintegy háromnegyede másnapos is lesz. A viszonylag nagy mennyiségű alkohol fogyasztása több kellemetlen tünet kialakulásához vezet: fejfájás, hányinger, hányás, szomjúság, szájszárazság, remegés, szédülés, fáradtság, izomgörcs. Gyakori kísérőjelenség még a teljesítőképesség hirtelen visszaesése és az észlelés vagy a térlátás képességének megváltozása – természetesen kedvezőtlen irányba –, valamint olyan más szindrómák kialakulása, mint például a kórosan szapora szívverés, illetve a vérnyomás megváltozása, melyeket a másnaposságtól szenvedő nem is észlel.

másnapos, másnaposság

Sötét szeszek, rémes reggelek

Bár a kérdésben nincs teljes egyetértés, úgy tűnik, hogy a másnaposság kialakulása, illetve jellemző tünetei több, egymással párhuzamosan ható okra vezethetők vissza. Ezek közül az egyik legfontosabb egy, az alkohol lebomlása során a szervezetben felszabaduló „melléktermék”, az acetaldehid. Ez valamennyi alkoholos ital fogyasztása esetén megjelenik a szervezetben, tehát aki iszik, számoljon vele.

Nem így a különböző színes alkoholos italos előállítása és érlelése során keletkező ún. kongenerek, amelyek csak fokozzák a másnaposság súlyosságát és kialakulásának gyakoriságát. A likőrök, a brandy, a bor, a tequila, a whisky és más sötét színű égetett szeszek, melyek tartalmazzák ezeket a kongenereket, általában súlyosabb másnaposságot okoznak, mint a „fehér” égetett szeszek (fehér rum, vodka, gin).

Egy példa ennek illusztrálására: egy kísérlet szerint a magas kongenertartalmú bourbon whisky a kísérleti alanyok 33%-ának okozott másnapos tüneteket, szemben az alacsony kongenertartalmú vodkával, mely fogyasztóinak csupán 3%-át kínozta az ismert tünetekkel, noha mindkét csoport tagjai azonos mennyiségű és alkoholtartalmú itallal koccintottak. Aranyszabály tehát: minél sötétebb a szesz, annál több benne a kongener, és annál rémesebb lesz a másnap reggel.

Gyakran sokfélét biztos tortúra

Az említett tényezők mellett a kellemetlen tünetek oka a vérben lévő hormonok szintjének megváltozásában is keresendő. Példának okáért: az alkohol gátolja az antidiuretikus hormont, ami gyakori vizeléshez, ezáltal fokozatos kiszáradáshoz vezet. A dehidratáció csak tovább erősíti a másnaposság tüneteit, melyeket rendszerint egyéb tényezők is fokoznak. Aki a szokásos fogyasztásánál jóval több szeszes itallal kábítja magát, annál általában a másnaposság is nagyobb eséllyel alakul ki.

Szintén kockázatnövelő hatású, ha valaki gyorsan iszik, ha nem eszik emellett semmit, illetve ha nem higítja alkoholmentes italokkal a bevitt adagot. Az sem mindegy, hogy állhatatosan kitartunk-e egyféle szesz mellett, vagy összevissza iszunk több félét. Utóbbi esetben szinte biztos a reggeli tortúra. Mindezeken kívül még az alkoholfogyasztással közvetlenül össze nem függő körülmények is fokozhatják a másnaposság esélyét: a dohányzás, a hangos zene, a villódzó fények, a csökkent minőségű és mennyiségű alvás mind-mind a rémes ébredés lehetőségét vetítik elő.

Kutyaharapást ne a szőrével!

Aki elejét akarja venni a másnaposságnak, jó, ha figyel az előbbiekben felsoroltakra. Ma még nem teljesen világos, hogy a cukortartalmú ételek enyhítik-e a tüneteket, de az biztos, hogy a cukor és a folyadékok segíthetnek a hipoglikémia (vércukorszint-csökkenés) és a dehidratáció (kiszáradás) elkerülésében, míg a savkötők hányinger esetén tehetnek jó szolgálatot.

A fejfájást gyulladáscsökkentő gyógyszerek körültekintő alkalmazásával csökkenthetjük. Az aszpirin ez esetben azért nem jó megoldás, mert ingerelheti a gyomrot, és az alkohol felerősítheti a gyógyszerben található acetaminofenek májkárosító hatását. Éppígy kerülendő a kávé és a tea fogyasztása, mivel a bennük lévő csersav izgatja a gyomornyálkahártyát, a koffein pedig fokozza a savtermelést, ami gyomorégést, émelygést, hányást okoz.

Jótékony hatású lehet egy csésze gyömbértea elfogyasztása: csökkenti a hányingert. Hasznos lehet egy illóolajos fürdő is: tegyünk hat csepp borókafenyő-olajat a kellemesen meleg fürdővízbe, és keverjük el alaposan. Méregtelenítő, üdítő hatása hamar érezhető. Vesebajok esetén használata azonban kerülendő! Ám ha már gyakorló alkoholisták vagyunk, legjobb, ha orvoshoz fordulunk. Akár a leszokáshoz is.Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés