2020. Április 06. hétfő
Növeli a cukorbetegség, a szívproblémák és a korai halálozás kockázatát a napi többórás tévénézés, állapították meg amerikai kutatók, felülvizsgálva az elmúlt 40 évben e kérdésről írt tanulmányokat.

A Harvard School of Public Health szakemberei által elvégzett nagyszabású vizsgálatban a tévézés és a betegségek kapcsolatát vizsgáló nyolc korábbi tanulmányt elemeztek, amelyek kétszázezer ember életmódját ölelték fel 7-10 éves követéses vizsgálatokban.

tévézés

Az amerikai orvostársaság szaklapjában (JAMA) megjelent eredmények szerint a napi két óránál több tévénézés 20 százalékkal növeli a 2-es típusú cukorbetegség, 15 százalékkal a szív- és érrendszerei betegségek kockázatát, míg a napi három óránál több televíziózás a korai halálozás kockázatát növeli 13 százalékkal.

Az Egyesült Államokban manapság naponta átlagosan öt órát töltenek tévénézéssel az emberek. Európában ez a szám átlagosan napi 3,5-4 óra, Ausztráliában pedig négy.

„Jelentős mértékben csökkentené a 2-es típusú diabétesz, a szívbetegség és a korai halálozás kockázatát, ha csökkenne a tévézésre fordított idő. Nemcsak a fizikai aktivitás szintjének növelését kell előmozdítani, hanem csökkenteni kell az ülő életmódot, különösen a hosszas tévénézést” – hangoztatta Frank Hu professzor, a tanulmány egyik vezető szerzője.

Azok az emberek ugyanis, akik a tévéképernyők előtt ülnek, nemcsak kevesebbet mozognak, de nagy valószínűséggel egészségtelen ételeket is fogyasztanak. Az ülő életmód, az egészségtelen ételek és az elhízás kombinációja „tökéletes táptalaja a 2-es típusú cukorbetegségnek és a szívbetegségeknek” – tette hozzá.


Forrás: MTI
2011. 06. 16.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés