2020. Február 24. hétfő
A nappalok hossza életünk első pár hónapjában maradandó hatással lehet biológiai óránkra, gyanítják amerikai kutatók egérkísérletek alapján. Bár korántsem biztos, hogy az eredmények az emberre is érvényesek, a kutatók úgy vélik, nálunk is hasonló hatás léphet fel.

Douglas McMahon, a Vanderbilt Egyetem munkatársa és kollégái szerint a születés évszaka magyarázatot adhat a szezonálisan fellépő depresszióra, és lehet, hogy még a skizofréniára is, hiszen korábban megfigyelték kutatók, hogy a télen született emberek gyakrabban szenvednek e pszichés zavarban, mint a nyáriak.

születés, évszak

A kutatók születésüktől elválasztásukig mesterséges téli vagy nyári megvilágításban tartottak egérkölyköket – írja a Der Spiegel című német lap internetes kiadása. Előbbi nyolc óra fényt és 16 óra sötétséget jelentett, míg utóbbi fordítva. Ezt követően az állatok egy részét még 28 napig ugyanolyan körülmények között tartották, míg a többit ellentétes feltételek közt. Az idő leteltével minden egeret állandó sötétségbe helyeztek. A kutatók az állatok aktivitását, majd agyát vizsgálták meg.

Az eredmények szerint a születéstől az elválasztásig uralkodó fényviszonyok jelentős hatással voltak az állatokra, míg az ezt követő 28 nap már közömbös volt rájuk nézve. A „téli” születésű egerek aktivitása a nyáriakkal ellentétben még az állandó sötétségben is jelentősen későbbre tolódott, amit az agyukon végzett megfigyelések is alátámasztottak. Az élet kezdetén tapasztalt megvilágítás tehát maradandó hatással volt az egerek biológiai órájára.

További vizsgálatokban a téli születésű egerek szokatlanul reagáltak a nappalok hosszának változásaira. Míg a nyáriak aktivitása összhangban volt az adott nap hosszával, a téliek csoportjában erős ingadozásokat tapasztaltak a kutatók. A téli egerek ezzel olyan jeleket mutattak, amelyek megegyeznek az emberi szezonális depresszió tüneteivel – mondta MacMahon.


Forrás: MTI
2010. 12. 08.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés