2019. Október 16. szerda
A tavasszal született gyerekeknek nagyobb, az ősszel születetteknek kisebb a kockázatuk arra, hogy étkezési zavar, anorexia alakuljon ki náluk, állítják brit kutatók.

A kutatók a British Journal of Psychiatry című szakfolyóiratban ismertetett metaelemzésükben olyan korábbi tanulmányok adatait tekintették át, amelyekben összesen 1293 anorexiás ember vett részt. Kiderült, hogy közülük az átlagosnál többen születtek március és június között, és az átlagosnál kevesebben szeptemberben és októberben.

anorexia

Lahiru Handunnetthi, a Wellcome Trust humángenetikai központjának munkatársa, a tanulmány egyik szerzője rámutatott, hogy korábbi vizsgálatok találtak már kapcsolatot bizonyos mentális betegségek - így a szkizofrénia, a bipoláris zavar, a depresszió - és a születési évszak között. Ezek a kórképek is gyakoribbak voltak a tavasszal születettek körében, így a kutatók szerint nem meglepő a mostani eredmény.

A megállapítás mindazonáltal nem ok-okozati összefüggést tár fel, csupán a két dolog közti kapcsolatot, az még további kutatások feladata lesz, hogy azonosítsák, mely tényezők miként hatnak. Befolyásoló tényező lehet a hőmérséklet változása, a napsugárzás mennyisége – ezen keresztül a D-vitamin szintje – az anyánál és a magzatnál, valamint az anyai táplálkozás változatossága és a lehetséges fertőzések gyakorisága.


Forrás: MTI
2011. 04. 28.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés