2021. Április 23. péntek
A magas koleszterinszintet csökkentő sztatinkészítmények folyamatos alkalmazása egy vizsgálat tanúsága szerint csökkenti a kórházi kezelés gyakoriságát és ezáltal az egészségügyi költségeket is.

Sok páciens hajlamos a rendszertelenségre a gyógyszerszedés terén, nem csak feledékenység miatt, de anyagi okokból is. A koleszterincsökkentő sztatinok szedésének elhagyása nem okoz azonnali figyelmeztető tüneteket.

sztatinok, gyógyszer

Donald Pittman és munkatársai 381 ezer beteg 2007 és 2009 között sztatinkezelésének adatait vizsgálta az adagolás pontossága és a pontatlanság, kihagyás következményeinek szempontjából. A páciensek által rendszeresen kitöltött kérdőívek mellett a kezelőorvosok és a patikusok nyilvántartását is vizsgálták – ellenőrizték, hogy a beteg minden hónapban kiváltotta-e a receptet –, illetve rendszeresen mérték a betegek koleszterinszintjét is.

Az American Journal of Cardiology című szaklapban közölt eredmények szerint csaknem minden harmadik beteg gyakran kihagyta a gyógyszert. Akik viszont pontosan szedték gyógyszerüket, a vizsgálat 18 hónapja alatt sokkal ritkábban kerültek szív- és érrendszeri betegség miatt kórházba, ezzel pedig átlagosan 944 dollárral kevesebbe került az egészségügyi ellátásuk, mint a pontatlan gyógyszerszedőké.


Forrás: MTI
2011. 06. 14.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés