2020. Augusztus 03. hétfő
Egy szűk körű kutatás azt mutatta, hogy skizofrén betegekben az aerob testmozgás javíthatja a memóriát és a gondolkodási készségeket.

A Schizophrenia Bulletin március 24-i internetes kiadásában megjelent kutatásban 33 skizofrén beteg vett részt, akiket véletlenszerűen két kezelés valamelyikére osztottak be. Az egyik (kontroll) csoport tagjai szabványos pszichiátriai kezelésben részesültek, a másik csoport tagjai pedig 12 hetes aerob edzésprogramot végeztek interaktív videojátékokkal és hagyományos sporteszközökkel. Az edzésprogramot követő betegek a szabványos pszichiátriai kezelést is folytatták.

A kutatási időszak végére a testmozgást végző csoportban 18 százalékkal nőtt a résztvevők aerob állóképessége, míg a kontroll csoport tagjaié 0,5 százalékkal visszaesett. A testmozgást végző csoportban 15 százalékkal javult a mentális (kognitív) működés, míg a kontroll csoportban ez 2 százalékkal romlott.„Eredményeink arra utalnak, hogy a gyenge aerob állóképesség módosítható kockázati tényező a kognitív diszfunkció tekintetében a skizofrén betegek esetében, amely ellen az aerob testmozgás biztonságos, megbélyegzettségtől és mellékhatásoktól mentes intervencióként szolgálhat” – foglalta össze a tanulmány szerzője, David Kimhy.

A kutatók azt is elmondták, hogy az agyból származó neurotróf faktor elnevezésű fehérje, amely fokozza a fizikai aktivitást, potenciális mechanizmust jelenthet a testmozgással összefüggő javulásokhoz a skizofrén betegek mentális működésében. Kimhy azt reméli, hogy ha az eredményeket sikerül megismételni, az végül oda vezethet, hogy az aerob testmozgás integrálható lesz a szabványos pszichiátriai kezelésekbe a skizofréniában és más súlyos mentális rendellenességekben szenvedő betegek számára.


Forrás: Medipress
2015. 04. 15.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés