2020. Szeptember 26. szombat
A bőrgyógyásznak elküldött szelfik hasznossága vetekszik a rendelő személyes meglátogatásáéval – derül ki egy friss kutatásból, amely szerint csekély a gyógyulási aránybeli különbség a kétfajta vizsgálati módszer között.

A szelfiket gyakran hírességekhez és magamutogatási kényszerben szenvedő fiatalokhoz társítják a köztudatban, ám az egészségügyiben óriási lehet a jelentősége. Az ekcémában szenvedőknek ugyanis nem muszáj elmenniük az orvoshoz: elég, ha fotót küldenek magukról. Bebizonyosodott, hogy az egy éven belüli teljes vagy csaknem teljes gyógyulási arány hasonló volt személyes és online vizsgálat esetén is. Az eredmények alapján a szelfit küldők 38 százalékának ekcémája múlt el egy év alatt a személyes vizsgálaton átesettek 44 százalékához képest, a különbség tehát mindössze 6 százalék. A szakértők úgy vélik, hogy egy internetes rendszer, amit direkt az ekcéma kezelésére fejlesztenek ki, pont annyira hatékony lehet, mint az orvosi vizit.

A tanulmány szerzői 156 gyermeket és felnőttet kísértek figyelemmel, akik mind ekcémával küzdöttek. Egyik felük a világhálón keresztül kommunikált az orvossal, mégpedig szelfik segítségével, a többiek pedig a megszokott módon keresték fel a rendelőt. A JAMA Dermatology című szaklapban megjelent összegzés szerint nem számít lényegesnek a két csoport gyógyulási arányában mutatkozó eltérés. „Az egészségügyi ellátórendszer környezetének változása, valamint a bőrgyógyászati szolgáltatásokra mutatkozó egyre növekvő igény új technológiai modelleket hívhat életre” – fogalmazott a kutatást vezető April Armstrong, a Colorádói Egyetem munkatársa.


Forrás: Medipress
2014. 11. 03.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés