2021. Október 18. hétfő
Bizonyos férgek hatékonyabban segítik a sebek kitisztítását, mint a sebészi kezelés, ám a módszert csak rövid távon érdemes alkalmazni, állapították meg francia kutatók.

Mintegy száz férfi nem gyógyuló sebeit kezelték féregterápiával vagy sebészi úton a caeni egyetemi kórház kutatói; egy hét elteltével az előbbieknél találtak kevesebb elhalt szövetet – számolt be róla a LiveScience című ismeretterjesztő portál. Két hét elteltével azonban elvesztette előnyét a féregterápia, mindkét csoport tagjainál körülbelül ugyanannyi elhalt szövet volt a lábukon lévő sebekben, és a végső sebgyógyuláshoz szükséges időtartam is nagyjából azonos volt a kétféle módszernél.

sebtisztítás

Az eredmény arra utal, hogy az amerikai gyógyszerügyi hatóság, az FDA által 2004-ben engedélyezett féregterápiát egy hétnél tovább nem érdemes folytatni.

A részletesen az Archives of Dermatology című szakfolyóiratban ismertetett tanulmányban steril horogféreglárvákat helyeztek a sebekre két héten át hetente kétszer, majd kötéssel fedték le. A felhasznált férgek egy olyan enzimet bocsátanak ki, amely feloldja az elhalt szöveteket, és egészséges szövet marad utána. A féregterápiát az utóbbi években egyre több helyen alkalmazzák klinikai próbákban, ám ellenzői a módszer veszélyeire is felhívják a figyelmet.


Forrás: MTI
2011. 12. 20.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés