2019. December 14. szombat
Fonalférgeken végzett kutatások segíthetik annak megértését, hogy miért indul hanyatlásnak a nők termékenysége  a 35. életévük után, miközben testük egyéb sejtjei csak évtizedekkel később kezdenek el öregedni.

Coleen Murphy, a Princeton Egyetem munkatársa és kollégái fonalférgek tanulmányozása során összevetették azokat a géntípusokat, melyek a férgek élettartamáért, illetve azokat, melyek a még éretlen petesejtek egészségének megőrzéséért felelősek. A vizsgálatok során kiderült, hogy a fiatal petesejt működését, illetve a test öregedését eltérő molekuláris mechanizmusok szabályozzák.

termékenység, petesejt

„Úgy tűnik, hogy a férgekben a test élettartama szempontjából a legfontosabb tényező a proteinek és a sejtek minőségének fenntartása, ugyanakkor a petesejt egészsége szempontjából a kromoszómák, illetve az azokat felépítő DNS-ek sértetlensége, továbbá a sejtciklus kontrollálása a legkritikusabb szempontok” – fejtette ki Murphy, majd hozzátette, hogy ha megtalálnák annak módját, hogyan késleltessék a  petesejt öregedését, azzal csökkenteni lehetne az idősebb nők újszülöttjeinél gyakran előforduló születési rendellenességek kockázatát.

A vizsgálat eredményeiről a szakemberek az Amerikai Sejtbiológiai Társaság Denverben megrendezett találkozóján számoltak be.


Forrás: Medipress
2011. 12. 13.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés