2018. Május 20. vasárnap

Fókuszban: az elsősegélynyújtás

Égés, égési sérülés, seb

Vasaló, tűzhely, radiátor – egy átlagos háztartásban számtalan olyan eszköz található, mely égési sérülést okozhat, és akkor még nem is említettük a kémiai égés veszélyforrásának számító tisztítószereket, vagy az elektromos vezetékeket, berendezéseket. Az égési sérülések típusai, fokozatbeosztása és kezelési módjai.


BŐVEBBEN


orrvérzés
Az orrvérzés gyakori, és általában spontán elmúló jelenség, melynek hátterében általában nem kell komolyabb betegséget keresnünk. Mi a teendő orrvérzés esetén, és mit tesz az orvos, ha mégsem áll el?
BŐVEBBEN


nyaralás, gyógyszerek

A nyaralás a pihenés ideje, egészségügyi veszélyek azonban ilyenkor is leselkednek ránk. A megfelelő gyógyszerek beszerzésével és elemi egészségügyi ismeretek birtokában bátran indulhatunk útnak.


BŐVEBBEN


sebek
Seb, vagyis folytonossági hiány, sérülés keletkezhet a test bármelyik részén, lehet csak a bőr legfelsőbb rétegét érintő horzsolás, karcolás és a mélyebb rétegeket is érintő vágás, metszés, szövetroncsolás is. A sebek gyógyulásának ideje és módja a kiterjedésüktől, mélységüktől függ. Könnyebb esetekben szinte nyom nélkül is gyógyulhatnak, de élethosszig látható sebhely, hegszövet is maradhat utánuk. A lehetőleg maradéktalan sebgyógyulást sok tényező befolyásolja, de ennek érdekében már az első sebellátástól kezdve sokat lehet tenni.
BŐVEBBEN


égési sérülések

Az égési sérülések a bőr gyakran visszafordíthatatlan károsodását okozzák. Nyáron a napsütés, télen a fűtőtestek, hősugárzók, egész évben a sütés-főzés okozhatnak baleseteket. A legfontosabb természetesen a megelőzés, de ha már megtörtént a baj, azonnali segítségnyújtásra van szükség. Mi a teendő?


BŐVEBBEN


Újraélesztés, szívmasszázs, lélegeztetés

Az újraélesztés lehetőségei a rászoruló állapotától, a segítők képzettségétől és a fizikai körülményektől függően eltérhetnek, de a cél közös: visszahozni az illetőt a klinikai halál állapotából az élők közé.


BŐVEBBEN







Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés