2020. Január 21. kedd
A fokhagyma az egyik legtöbbet használt fűszernövény, melyről egyes kutatások azt feltételezik, hogy rákellenes hatású. Koreai kutatók az erről szóló eddigi tudományos eredményeket összegezték.

Az illóolajokban gazdag növényt nemcsak fűszerezésre, de gyógyításra használták már a kezdetektől. A görög Hippokratész, az orvostudomány atyja gyógyszerkönyvének alapjaként írta le a fokhagymát. Az utóbbi időben az érdeklődést az váltotta ki, hogy a fokhagymából olyan anyagokat sikerült kimutatni, melyek rákellenes hatásúak.

rákellenes, fokhagyma

Kínában megfigyelték, hogy a gyomorrákot megelőző szövetkárosodások ritkábban fordultak elő azokban, akik sok fokhagymát ettek, kiváltképp akkor, ha különböző vitaminkészítményeket is fogyasztottak. Laboratóriumban azt is kimutatták, hogy a fokhagymában lévő egyik vegyület fokozza a rosszindulatú daganatsejtek programozott sejthalálát.

A diallilszulfid, a fokhagyma egyik bioaktív anyaga gyorsítja a férfi nemi hormon, a tesztoszteron anyagcseréjét, ezért gátolja a prosztatarák kifejlődését. A különböző vizsgálatok eredményei azonban ellentmondásosak voltak, ezért a koreai Dzsi Jon Kim és Oran Kvon átnézték az erre vonatkozó orvosi szakirodalmat.

Összegyűjtötték az 1955 és 2007 között megjelent tanulmányokat. A folyóiratokban sok cikk olvasható arról, hogy a fokhagyma megelőzi vagy gyógyítja a rosszindulatú daganatos betegségeket, de ezek közül csak 19, emberre vonatkozó dolgozat készült olyan feltételek szerint, hogy annak állításai elfogadhatóak. Megfelelően ellenőrzött vizsgálatok hiányában tehát nincs megbízható adat arra, hogy a fokhagyma egyértelműen csökkentené a rosszindulatú daganatok veszélyét.

A koreai szakemberek szerint a kérdés pontos tisztázását tovább bonyolítja, hogy a fokhagyma feltételezett daganatellenes hatását befolyásolja az is, milyen formában kerül a szervezetbe, nyersen fogyasztják-e vagy különböző módon készített ételekkel kerül a szervezetbe.


Forrás: MTI
2009. 03. 03.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés