2020. Január 28. kedd
Szemégés, tüsszögés, és a szűnni nem akaró orrfújás – a pollenallergia tünetei nem csak kellemetlenek, de egyenesen őrjítőek is lehetnek. A pollenek ráadásul mindenhova eljutnak, ezért nincs menekvés előlük. A legtöbben a gyógyszeres megoldást választják, van azonban pár apró trükk, amellyel gyógyszer nélkül is enyhíthetőek a tünetek.

Tartsuk távol a virágport a lakástól!
Persze a szép időben többet szellőztetünk, mégis, ha tehetjük, csukjuk be az ablakokat és porszívózzunk fel azonnal. Érdemes ilyenkor naponta-kétnaponta porszívózni, és az ágyneműket, pokrócokat hetente forró vízben kimosni. A légkondicionáló berendezéseket is ellenőrizni kell, ugyanis a pollenek bármilyen szellőzőnyíláson utat találhatnak maguknak. Ha már a portörléstől is allergiás tüsszögőrohamot kap valaki, érdemes maszkot használnia közben.

pollenallergia

Szabaduljunk meg a testünkön lévő pollenektől!
Ha a lakással végeztünk, a bőrünk és hajunk felületén megtapadt virágporról se feledkezzünk meg. Lefekvés előtt zuhanyozzunk le és mossunk hajat. A napszemüvegünket is tisztítsuk meg!

Tervezzük meg, mikor töltünk hosszabb időt a szabadban!
A nap folyamán nem egyenletes a szabadban található pollenek koncentrációja. Általában a legmagasabb reggel 5 és 10 óra között, a legalacsonyabb pedig az esti órákban. Az sem mindegy, milyen idő van, a meleg, szeles napok ugyanis segítik a pollenek mozgását, szemben az esős, hűvös idővel.

Takarjuk el szánkat és szemünket!
Nem kell feltétlenül lemondanunk a szabadban töltött percekről, viszont érdemes a kirándulásokra beszerezni valamilyen kendőt vagy maszkot, amivel eltakarhatjuk a szánkat és orrunkat, és egy szemüveget, ami védi a szemeket.

Fürdessük meg a házi kedvenceket is!
Hazaérve hiába takarítunk ki, zuhanyozunk le, kutyánk szőrén rengeteg pollen képes megtapadni. Ezért ha hagyják magukat, a kutyákat is tanácsos megfürdetni a séták után.


Forrás: Medipress

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés