2021. Szeptember 25. szombat
Kibeszélni a kollégáinkat, vagy éppen a szomszéd férjét nem is olyan rossz dolog, mint azt elsőre hinnénk! Kutatások szerint ugyanis bár közben bűntudatot érzünk, a pletykálás jót tesz az egészségünknek.

A nők 85 százaléka imád pletykálni, és többnyire nehezükre esik egy titkot valóban megtartani – derült ki egy felméréséből. Jó hír azonban, hogy bár nem szép dolog, azért az egészségünk jó hatással van. „A pletykálás növeli a pozitív hormonok szintjét, például a szerotoninét, és csökkenti a stressz- és a szorongás fokát” – magyarázta Dr. Colin Gill brit pszichológus.

pletyka, egészség

Ez azért lehetséges, mert amikor másokról beszélünk, azt érdeklődve tesszük, és minket is érdeklődve hallgatnak, ami végül boldogabbá tesz bennünket. Ráadásul a pszichológus szerint ilyenkor gyakran nagyokat is nevetünk, ami szintén fokozza az örömteli érzéseket.

Evolúciós szempontból sem elhanyagolható a pletykálás, hiszen ilyenkor információkat gyűjtünk mások karakteréről és magatartásáról. A Harvard Egyetem kutatóinak tanulmánya szerint ugyanis ez megvéd minket a hazugságoktól és a csalásoktól. Ha azonban egy pletyka visszafelé sül el, vagy ránk nézve negatív, akkor a viselkedésünket is módosítjuk, vagyis befolyásolhatja a magatartásunkat is.

„A pletyka az életünk szükséges része. Az emberek 99 százalékban egymásról beszélnek. Ez az emberi faj sikerének az egyik kulcsa, nélküle kihaltunk volna” – fűzte hozzá a pszichológus.


Forrás: Medipress
2011. 12. 09.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés