2021. Február 27. szombat
A tüdőrák legfontosabb kiváltó oka a dohányzás, de a nők körében a hormonális tényezők is meghatározóak lehetnek: egy tanulmány szerint a nem természetes okok miatt bekövetkező korai menopauza majdnem kétszeresére növeli a tüdőrák kockázatát.

A menopauza idő előtti lezajlása külső hatások nélkül is bekövetkezhet, de olyan tényezők is előidézhetik, mint a petefészek eltávolítása, sugár- vagy kemoterápiás kezelés. A tanulmányban a korai menopauzát a tüdőrák kockázati tényezőjeként határozták meg, ami a Montréali Egyetem kutatója, Dr. Anita Koushik, a kutatás vezetője szerint váratlan eredménynek számít. A kockázat különösen azoknál a nőknél volt megfigyelhető, akiknek mindkét petefészkét eltávolították.

petefészek-eltávolítás, menopauza, tüdőrák

A természetes okokból végbemenő korai menopauza esetében nem találtak bizonyítékot ilyen összefüggésre.

Koushik kutatócsoportja tüdőrákban szenvedő és egészséges nők vizsgálata alapján arról számolt be, hogy a legtöbb menstruációs és terhességi tényező alig, vagy semmilyen hatást nem gyakorolt a tüdőrák kockázatára. A „nem természetes” menopauza azonban, melyet a petefészek eltávolítása vált ki, közel duplájára emeli a tüdőrák kockázatát.

Az eredményekből az is kiderül, hogy a menopauza idején fiatalabb nők esetében nagyobb a tüdőrák kialakulásának kockázata, mint azokban, akik a menopauza idején idősebbek voltak – számoltak be a kutatók az International Journal of Cancer legfrissebb kiadásában.


Forrás: Medipress
2009. 08. 09.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés